Anasayfa / GENEL / Batı’dan örneklerle mütalaa; gazetecilik değil hainlik
candundar4

Batı’dan örneklerle mütalaa; gazetecilik değil hainlik

MİT TIR’ları davasının mütalaasında uluslararası casusluk davalarından örnekler de yer aldı. Dündar ve Gül’ün faaliyetlerinin uluslararası hukukla da bağdaşmadığını belirten savcı: “Wikileaks’i sızdıran terörist ilan edildi”


MİT TIR’ları davasında Can Dündar ve Erdem Gül hakkında hazırlanan 7 sayfalık savcılık mütalaasında, casusluk yargılamalarına ilişkin ABD, Almanya ve Hollanda’dan örnekler verildi. Wikileaks belgelerinin mimarı Julian Assange’ın ABD tarafından terörist ilan edildiği ve yakalanmamak için 2012’den itibaren sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde tek bir odada yaşamak zorunda kaldığı vurgulandı. Snowden belgelerinin ardından casus ilan edilen Edward Snowden’ın da ABD’yi terk edip Rusya’ya sığınmak zorunda kaldığı belirtildi.

‘GAZETECİLİK DEĞİL’

Mütalaada, Dündar ve Gül’ün yayımladığı görüntüler için “FETÖ/PDY mensuplarının ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamında görev ifa eden MİT’e ait yardım TIR’larını durdurarak, casusluk ve örgütsel faaliyet kapsamında elde ettikleri bilgi ve görüntülerdir. Dündar ve Gül’ün ika ettikleri eylem, gazetecilik eylemi değil bir suç eylemidir” ifadeleri kullanıldı. Ulusal ve uluslararası hukuk normları gereği basın özgürlüğünün sınırsız olmadığının altı çizilerek çağdaş ülke uygulamalarından örnekler de verildi. Mütalaada “Ulusal güvenlik, ulusal menfaat, devlet sırrı ve mahkeme kararlarını yok sayan, özellikle sanık Can Dündar’ın savunmasında yaptığı gibi bu değerleri aşağılayan, onu suç işlemenin aracı ve örtüsü kılan, dejenere bir basın özgürlüğü anlayışının, ne ulusal ve uluslararası hukuk normlarıyla ne de çağdaş ülke uygulamalarıyla bağdaşır yönü bulunmamaktadır” denildi. 29 Nisan’da hazırladığı mütalaasında ise savcılık, sadece “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri temin edip açıklama” suçundan Dündar’ın 25.5 yıla kadar, Gül’ün ise 10 yıla hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

O ÜLKELER NE YAPTI?
Mütalaada dünyadan örnekler şöyle sıralandı:

ABD’de 2010’da ordu faaliyetleriyle ilgili yaklaşık 92 bin belgeyi ifşa eden Bradley Manning isimli asker 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Söz konusu belgelerin sorumlusu olarak, belgeleri Wikileaks isimli internet sitesinden yayımlayan Julian Assange da terörist ilan edildi ve yakalanmamak için 2012’den itibaren sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nde tek bir odada yaşamak zorunda kaldı.

ABD’de 2013’te devletin gizli belgelerini sızdıran Edward Snowden casus ilan edildi ve ABD’yi terk edip Rusya’ya sığınmak zorunda kaldı.

Almanya’da 2015’te gazeteciler Marcus Beckdahl ve Andre Meister iç istihbarat servisinin internet yayınları üzerindeki denetimini artırmayı planladığına dair belge yayımladı. Almanya Başsavcılığı da olayın devlet sırrının ifşası niteliğinde olduğunu belirtip gazeteciler hakkında “vatana ihanet” suçundan soruşturma açtı.

CNN YAYIMLAMADI
Mütalaada Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeleri CNN “Ulusal güvenlikle ilgili gizli bilgilerin ifşasına aracı olmayacağını” belirterek belge içeriklerini yayımlamayı reddettiğine de yer verildi.

(SABAH)

MEDYAGUNDEM

can1

Teröristten talimat almışlar

MİT TIR’ları kumpası firarisi Can Dündar ile Ahmet Şık’ın Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’ye yönelik eylemler yapan …

can-huf1

Vatan haini it, Türkiye’ye baskı yapın diye yalvarıyor!

Hakkında yürütülen soruşturmalar nedeniyle Türkiye’den kaçan Can Dündar, ülkesinin zor duruma girmesi için elinden geleni …

mittir2

ABD Büyükelçiliği cevap vermekten kaçıyor!

Adana ve Hatay’da 2014 yılında MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin 5’inci iddianame tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir