Anasayfa / GENEL / Başbakan Erdoğan ilk kez Mısır için konuştu
erdogan-misir

Başbakan Erdoğan ilk kez Mısır için konuştu

Erdoğan Mısır’daki darbeyle ilgili ilk kez konuştu: Darbeler kötüdür, darbelerin hedefi halktır, gelecektir, demokrasidir. Batı dünyası hala yaşanana darbe diyememiştir. Hani batı demokrasiden yanaydı. Batı samimiyet testinde sınıfta kalmıştır. Demokratik darbe olmaz. Mursi’nin hatası varsa ödetecek olan halktır, sandıktır.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Mısır, Mısır halkı, Mısır’ın idarecileri, siyasetçileri, askeri ve sivil bürokrasisi, Türkiye’nin yakın tarihini, mutlaka okumalı, Türkiye’nin yakın tarihindeki tecrübesini mutlaka ama mutlaka dikkate almalıdır. Biz, demokrasi yolunda çok büyük zorluklar yaşadık, demokrasi yolunda ağır kayıplar yaşadık, ağır bedeller ödedik, çok ibretlik hadiselere şahit olduk. Her bir hadiseden dersler çıkardık, çok değerli tecrübeler edindik. Türkiye’nin yaşadığı tecrübeler ortadayken, aynı yoldan başka ülkelerin tekrar tekrar geçmesini, aynı acıları yaşamasını, aynı bedelleri ödemesini biz açıkçası istemeyiz, arzulamayız” dedi.

Erdoğan, Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’nın kapanışında yaptığı konuşmada, Mısır’da son yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

BAŞBAĞLAR’IN YILDÖNÜMÜ

20 yıl önce 5 Temmuz 1993 tarihinde Başbağlar Köyü’nde vatandaşlarımızın camiden çıkarılıp kurşuna dizilmesi neticesinde 33 vatandaşımız ölmüştü. Başbağlar, zamanlaması, caniliği ve acımasızlığı ile kalbimizde açılmış, hiç kapanmayacak bir yaradır. Başbağlar katliamını hatırlatmak istemeyenler, başka olayları her zaman hatırlatmaya çalışıyorlar. Canilerin gerçek yüzünü gösteren bu olayı, terörün gerçek yüzü olarak hatırlamaya devam edeceğiz.

MISIR’DAKİ DARBE

Özellikle bir güncel meseleden hareketle bir gerçeği ortaya koymak istiyorum. Türkiye içinde bulunduğu coğrafyada, en eski devlet geleneğine sahiptir. Birçok devlet kuruluşunun hatta binli yıllara gider. Kara kuvvetleri falan. Bölgenin genel parametreleriyle Türkiye’yi analiz etmek mümkün değildir. Türkiye farklı bir yerde, farklı bir konumdadır. Mısır da eski bir devlet geleneğine sahiptir. Türkiye ve Mısır’ın ortak tarihleri de çok eskiye dayanır. Haçlı seferleri, Memluk devleti, Osmanlı devleti, hatta hıdivlik dönemi ortak tarihi teşkil eder. Bugüne kadar fiziki mesafe aramızda ayrılık nedeni olmamıştır. İstanbul neyse Kahire odur. Tarih boyunca olduğu gibi Mısır’ın şehirleri, isimleri, gelenekleri ailenin fertleri kadar birbirine yakındır. Türkiye ve Mısır birbirine bu kadar benzerken, birbirlerinin tarihlerine uzak kalmaları kabul edilemez.

“TÜRKİYE TARİHİNİ REFERANS ALSINLAR”

Mısır halkı ve idarecileri Türkiye’nin yakın tarihini mutlaka okumalı. Yakın tarihteki tecrübesini mutlaka dikkate almalı. Halkının çoğu müslüman olan, demokrasiyle yönetilen Türkiye, Mısır ve bölge ülkeleri için referanstır.

Demokrasi yolunda ağır kayıplar yaşadık. Türkiye’nin yaşadığı tecrübe ortadayken başka ülkelerin de bunu yaşamasını istemeyiz. Her askeri darbe Türkiye’ye onlarca yıl kaybettirmiştir. Türkiye ekonomisini felç etmiştir her askeri darbe.

“BATI’YA ŞAŞIYORUM”

Askeri darbeler, yapıldıkları anda başarıya ulaşsa da orta ve uzun vadede asla emellerine ulaşamamıştır.

Bakın hiçbirinin adı ne anılır, ne gündemde kalır. Adları yaptıklarıyla gündemde kalır. 2010’da demokrasiye müdahale edenlere yargı yolunu açtık. Ahir ömürlerinde de olsa mahkemeye çıkıp hesap vermiştir.

Darbetye çanak tutanlar, onurlu duruş sergilemeyenler milletin vicdanında aynı şekilde mahkum edilmiştir.

Mısır’da darbe yapanların Türkiye’deki deneyimleri iyi okumaları ve ders  almaları gerekir. Dünyanın neresinde olrusa olsun seçimle gelmiş iktidara karşı darbeler kötüdür, hedefi halktır.

“AB, DEĞERLERİNİ AYAKLAR ALTINA ALDI”

Ben şu anda Batı’ya şaşıyorum. Batı bu olaya halen darbe diyememiştir. AB darbeye darbe diyemeyerek, değerlerini ayaklar altına almıştır.

Afrika Birliği Mısır’ın üyeliğini askıya almıştır. Duruş budur. Hani Batı demokrasiden yanaydı. Bu samimiyet testidir ve Batı bu testte sınıfta kaldı. Demokratik darbe olmaz. Yaşam ile ölüm ne kadar zıtsa, demokratik darbe, iyi darbe, olumlu darbe kavramı o kadar anlamsızdır. Bazıları çıkıyor ‘darbeler kötüdür ama…’ diye başlayan cümleler kuruyor. Aması yok, darbeler kötüdür.

“HATASIZ İNSAN VAR MI?”

Mursi’nin hataları var… Hataları olabilir. Hatasız insan var mı dünyada. Bunun bedelini ödetecek olan halktır.

Siz 40 yıl tek partili dönem yaşayacaksınız, çok partili dönemde seçilene bir yıl dayanamayacaksınız. Böyle şey olur mu? Bu demokrasiyle zıttır Ordunun yaklaşımı asla demokrasiyle tanımlanamaz.

“AMA’LI CÜMLELER KURANLAR…”

Darbelere kılıf üretmek için çabalayanlar da sessiz kalanlar da en az darbeciler kadar sorumludur, kötüdür.

Darbe, başka ülkede de olsa yine kötü görürüz. Mursi değil muhalefete de olsa yine kötü görürüz. Batılı ülkeler, ama’lı cümleler kuranlar, susanlar vicdanlarına da tarihe de hesap veremezler. Bugün sessiz kalanlar yarın başka yerde yapılanı eleştirme hakkına sahip olmayacaktır.

“SANDIK ELBETTE HER ŞEY DEĞİLDİR AMA…”

Özellikle AB kendi ilkelerini bir kez daha ayaklar altına almıştır. Açsınlar AB müktesebatını okusunlar.

Demokrasi çifte standardı kabul etmez. Sandık demokrasinin namusudur. Sandığa saygısı olmayanın kendisine de halkına da saygısı olmaz. Çoğunluğu aşağılamak da demokrasiyi yok etme girişimidir. Sandık elbette her şey değildir. Ama bunun arkasına sığınıp hiç kimse demokrasi dışı yol aramaya kalkışamaz. Azınlığın çoğunluğa zulmüdür şu anda Mısır’da olan.

“SANDIKLA GELEN İKTİDAR, DEMOKRASİYİ RAFA KALDIRMA HAKKINA SAHİP DEĞİLDİR”

Bugün hala demokrasilerde elitlerin üstünlüğünü savunmak ilkelliktir. Dağdaki çobanla profesörün oyu bir mi… Hatırlayın, ülkemizde bunlar savunuldu. 2500 yıl önceki ilkel demokrasi anlayışını savunmaktır. İnsanlar ister çoban, ister cumhurbaşkanı olsun kendileri için iyi ve doğruyu, ancak kendileri bilir. Sandık dışında hukuk gibi, hak gibi kıstaslar vardır. Sandıkla gelen iktidar demokrasiyi rafa kaldırma hakkına sahip değildir. Elindeki silah gücüne güvenen demokrasi inşa edemez, arkasındaki güçlere güvenip sesini çok çıkaran demokrasi inşa edemez. Ülkelerin hissiyatını tek başına meydanlar yansıtmaz. Meydan görüntüleri yanıltıcı olabilir.

“MURSİ’Yİ İÇERİ ATMAYA ÇALIŞIYORLAR”

1 yıl içinde dünya Mısır’a bir kuruş destek vermedi. Sadece Katar ve Türkiye destek verdi. Destek vermeyenler ipini çektiler Mısır’ın. Yunanistan’a AB ve IMF 100 milyar Avro gönderdi. Birisinin nüfusu 10 milyon diğerİ 85 milyon. Biri hala ayakta duramıyor. Bu çifte standart değil de ne. Şimdi belki parayı boca edecekler.

Önceki yönetimler nasıl birçok yolsuzluklara vesile olmuşlarsa, yine böyle bir süreç başlayabilir Mısır’da.

Sandıkta kaybedenler çoğunluğu yok saydı. Bugün de Mısır’da darbeyi alkışlayanlar milletten yüz bulmayan zavallılar. Bugün de meşreplerine uygun şekilde darbenin arkasında duruyorlar. Türkiye’de sandıktan değil de demokrasi dışı yollardan medet umanlar, Mısır’da da aynısını istiyor. Milletim bunları görüyor. Bunlara sandıkta asla prim tanımadı. Benim silahım, medyam, yargım, bürokrasim var deyip de milletin tercihini aşağılayanlar demokrasi değildir. Biz Mısır’ın böyle bir ilkesizliği yaşamasını istemeyiz. Mısır’da darbeyle iş başına gelenler Mursi’yi içeri atmanın planlarını uygulamaya çalışıyorlar. Bunu hiç kimseye izah edemezler.

MEDYAGUNDEM

mursi

Mısır’dan ilk kez iyi haber geldi

Mısır’daki darbenin ardından tutuklu bulunan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam kararı temyiz mahkemesi tarafından …

feto-misir

Feto münafığından darbeci münafığa dua!

Teröristbaşı Fetullah Gülen son konuşmasında Mısır’ın eski müftüsü ve darbeci Sisi’nin savunucusu Ali Cuma’ya övgüler …

misir2

Mısır halkı darbeci Sisi’ye karşı yeniden sokaklarda

Mısır’da İhvan grubunun çağrısı üzerine halk, dün sokaklara dökülerek darbeci Sisi yönetimini protesto ediyor. Önceki …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir