A Haber’de Şirin Sever’in sunduğu Jurnal, Barış Manço’nun doğum günüde oğlu Batıkan Manço’yu konuk etti. Babasının ölüm yıldönümü yerine doğum günüde hatırlanmasının daha doğru olduğunu söyleyen Manço, “Barış Manço Evi”nin resmi olarak müze olma yolunda olduğunu da dile getirdi.
“ÖLÜM YILDÖNÜMÜ YERİNE DOĞUM GÜNÜNDE HATIRLAMAK DAHA DOĞRU”
Ölüm yıldönümleri daha çok konu ediliyor. Türkiye’nin pek çok değerli insanı ölüm yıldönümünde hatırlanıyor, doğum gününde hatırlanması daha doğru. Biz her 2 Ocak’ta bir etkinlik yaparız, yapmasak da onlar gelirler, etkinlik yapılmasını onlar sağlıyorlar. Dün gece on ikiyi geçmesinden itibaren mesaj yağmuruna tutulduk.
“BABAM ÖLDÜKTEN SONRA AMERİKA’YA GİDİŞİMİZ BİLİNÇLİ BİR TERCİHTİ”
Hiç kolay bir tarafı yoktu. Amerika’dan dönüşümüzün bir alakası yok, oradaki eğitimimiz bitti. İlk gidişimizin esas sebebi, biz 2001’de gittik, o zaman medya bizi göz önünde bulunduruyordu. Annem bizi biraz uzak tutmak istedi. Bilinçli bir tercihti. Biz liseyi de üniversiteyi de orada bitirdik.
“BABAM ÖLDÜKTEN SONRA BURADA KALSAK YIPRANMA İHTİMALİMİZ YÜKSEKTİ”
İyi ki gitmişiz dediğim tarafları da ve keşke olmasaydı dediğim tarafları var. İyi ki dediğim tarafları, faturamı ilk orada ödedim, arabamı orada aldım. Burada kalsak nasıl gelişirdi bilmiyorum daha zor olurdu. Keşke gitmeseydim dediğim tamamen duygusal, mantıken bakınca iyi ki gitmişiz. Biz gittikten sonra annem bütün o yükü üstlendi aslında. Aklımız annemdeydi. Babamı 99’da kaybettik, kısa bir zaman sonra biz Amerika’ya gittik. O hüzünle ve ağırlıkla annemi bırakıp gittik.
“BARIŞ MANÇO EVİ RESMİ OLARAK MÜZE OLMA YOLUNDA”
İlk döndüğümüz yıllarda, 2009- 2010 geçişinde Barış Manço Evi’ni yaptık. Resmi olarak da müze haline gelmek üzere. Geç kalan bir projeydi. Kendisi de bunun olmasını isterdi. Keşke daha önce olsaydı, hayatın şartları nedeniyle gecikti. Hiç beklemediğimiz sayı kadar ziyaretçi görüyoruz. İlk duyduğumuz da iyi ki böyle bir Barış Manço Evi yaptınız sözü. İnsanlar Barış Manço’nun özel yaşamını bilmiyor, çok koyu hayranları hariç. Müze sayesinde Barış Manço’nun özelini görüyorlar. Manço evde nasıl biriydi, bu soruya yanıt bulabiliyorlar.
“BABAMIN TAKILARININ REPLİKALARINI YAPTIK”
Geçtiğimiz aylarda başka bir proje gerçekleştirdik, Osmanlı Takı ile. Barış Manço’nun takılarının replikaları. Onun sevenleri hep bizden onun yüzüğünü, kolyesini, bilekliğini isterdi. Babamdan da bize kaldığı için benim için en azından manevi değeri çok yüksek, isteyenlere veremiyorduk. Ben takamıyorum bile, zarar görür diye korkuyorum. Biz de Amerika’dan dönünce annemin yükünü hafifleterek bir hız aldık. Takı projesinde de yol aldık. Barış Manço takıları replikaları hazırladık. Barış Manço Evi’ne gelenler de o takıları orada görebilirler.
BANA EN ÖNEMLİ ÖĞÜDÜ “OKU OĞLUM OKU” OLDU
İki tane vardı. Bir tanesi ‘oku oğlum oku’ derdi, bunu çok defa söyledi. Okumak çok önemli. Ne olduğu önemli değil, dergi olsun, ansiklopedi olsun mutlaka oku derdi, İkincisi ne iş yapıyorsanız en iyisini yapın, marangoz ise Batıkan Usta en iyisidir bunun denilebilecek hale gelin derdi.
“İLK KAHRAMANIM BABAMDI”
Benim için ilk kahramanım babam olmuştur. Tabi evde babam var, televizyonda da görünce ona olan hayranlığım artıyordu, küçüklüğümde özeniyordum. O nasıl hareket ediyorsa taklit ediyordum. Erken yaşınızda babanızı kaybedince daha farklı şeyler öğrenmeye çalıştık. Bize geride bıraktığı şarkılardan ders almaya çalıştım. Şarkılarında ve hayatında taşıdığı felsefeyi taşımaya çalışıyorum. Ağır bir sorumluluk yapabildiğimin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Birebir özenmek söz konusu değil. Barış Manço’nun oğulları dendi ama Batıkan Manço ve Doğukan Manço da var.