Twitter ile ilgili AYM’deki toplantıda üyeler “idari mahkeme kararı beklensin” dedi. Ancak daha sonra hazırlanan karar üyelere odalarında “Resmi Gazete’ye yetişecek, geç kalındı” denilerek imzalatıldı.
Sabah, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) çok tartışılan Twitter kararı ile ilgili şok iddialara ulaştı. İdari mahkemenin verdiği yürürlüğü durdurma kararının uygulanmasını beklemeden Twitter’ın açılması yönünde karar vererek, hükümetin tepkisini çeken AYM’nin kararı oy birliği ile almadığı iddia edildi. Başkan Haşim Kılıç’ın açıkladığı gibi kurul, yerel seçimlerden 3 gün önce 27 Mart’ta toplandı ancak toplantıda “Twitter açılsın” kararı alınmadı. İddialara göre, bir önceki akşam başvuru ile ilgili Twitter dosyasının gönderildiği üyeler ertesi sabah toplantıya çağrılmalarına ve Twitter maddesinin gündemde bulunan işkence ve uzun tutukluluk ile ilgili dosyaların önüne alınmasına tepki gösterildi.
‘İDARİ MAHKEME BEKLENMELİ’
Toplantıda üyelerin çoğunluğu, Twitter başvurusu için yasal yolların tüketilmediğini savundu, “İfade özgürlüğü ile ilgili olsa bile tedbir kararına gerek yok” denildi. Bazı üyeler, Twitter’ın salt ifade özgürlüğü platformu olmadığının ve şirket olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak “Adalet Bakanlığı’ndan görüş almadan karar vermeyelim” ifadesini kullandı. Toplantı sonrasında İdari Mahkeme’nin alacağı kararın beklenmesi kararı verildi. İddialara göre Twitter’a konulan engellemenin kaldırılması konusunda kesin karar verilmedi.
ODALARINDA İMZALATTIRILDI
Kararın imzanlaması süreciyle ilgili olarak da çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Seçimden 4 gün sonra AYM’nin resmi internet sitesinden Twitter kararı yayımlandı. Kararın altında imzası olan kişiler daha sonra kararın alınma şekline itiraz etti. Kararın içeriğinin tam olarak ortaya konulması hassasiyeti itirazın en önemli nedeni oldu. Karar üzerinde sağlıklı değerlendirmelerin yapılarak tamamlanmadığı ve son noktanın konulmadığı belirtildi. İddialara göre, üyeler ilk kez bir bireysel başvuru kararını odalarında imzaladı. Bazı üyeler, “Bu karar tam konuşulmadı. Okuyalım, tartışalım” dediyse de üyelere “Resmi Gazete’ye yetişecek, çok geç kalındı, lütfen imzalayın” denilerek, karar imzalatıldı. (SABAH)
Bu olay şunu gösteriyor ki; artık AYM içerisinde de paralel yapılanma ben varım demektedir. Acilen AYM nin ıslah edilmesi gerekir. Hiçbir yere hesap vermeyen bir kurum olamaz, en azından millete hesap vermelidir. Tiwıtır-Cıwıtır alınan bu kararında yok hükmünde olması gerekmez mi? Bunun ötesinde acilen Sayın Başbakanımız ve Burhan Kuzu’nun başvuruları karara bağlanıp cevap verilmelidir. Aksi takdirde AYM şaibeli, tartışmalı, tartışılan bir kurum olmadan kendini kurtaramayacaktır.