Doğan Grubu’nun eski sahibi olduğu POAŞ’la ilgili “akaryakıt kaçakçılığı” soruşturması, İstanbul polisine gelen bir ihbar üzerine başlatılmış. İddiaya göre, Doğan Grubu devletten 6.3 milyon dolar vergi kaçırmış.
POAŞ’taki “akaryakıt kaçakçılığı” iddiasıyla Doğan Grubu yöneticileri hakkında yürütülen kritik soruşturmanın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığı ortaya çıktı.
Soruşturma dosyasında yer alan bilgilere göre; POAŞ vergi muafiyeti olmayan ülkelerden satın aldığı akaryakıtı, muafiyete tabi olan AB ülkelerinden almış gibi göstermiş. Hem de bunu tam 164 kez tekrarlamış.
Paravan şirket kurdu
Doğan Grubu, devletten vergi kaçırmak için kurduğu bu tezgahı, AB üyesi İngiltere’deki paravan şirketleri üzerinden işletmiş. Doğan Grubu’nun İngiltere’de kurduğu Point ve Lysa adlı iki paravan şirket, aralarında Rusya’nın da bulunduğu vergi muafiyeti olmayan ülkelerden aldığı ham petrolü POAŞ’a satarak, sözde aracılık hizmeti üstlenmiş. Karşılığında da bu iki paravan şirkete aracılık payı ödenmiş. Yani, POAŞ’ın resmi kayıtlarına göre akaryakıt vergi muafiyeti olan bir AB ülkesinden, yani İngiltere’den getirmiş olmuş.
2001-2007 yıllarına ait resmi kayıtlarının incelenmesi sonucu, 164 kez tekrarlandığı ortaya çıkan bu sahte sevkiyat işleminde, POAŞ’ın o dönemdeki sahibi olan Doğan Grubu kar ederken; Türkiye 6 milyon 300 bin dolar tutarındaki vergi gelirinden olmuş.
Kağıtta da aynı taktik
Doğan Grubu’nun kağıt ithalatında da benzer bir yönteme başvurduğu iddia edilmişti. SPK, Doğan Grubu’nun “vergi cennetleri”nde kurduğu tabela şirketler üzerinden yüksek karla gazete kâğıdı ithalatı yaptığını, Hürriyet’ın ve o zaman sahip olduğu Milliyet’in küçük ortaklarını 10 yılda 36,5 milyon lira zarara uğrattığını rapor etmişti.
17 yönetici dinlendi
POAŞ soruşturması kapsamında, 2011 yılında 12 şirket yöneticisinin telefonlarının dinlendiği belirlenmişti. Soruşturmayı yürüten savcılık, Doğan Grubu ve POAŞ’tan Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Jahn Nahum ve İmre Barmanbek’in de aralarında bulunduğu 17 üst düzey yöneticinin ifadesine başvurmuştu.
Direktör itiraf etmişti
İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı’na ifade veren Aydın Doğan’ın kızı Vasfiye Hanzade Vasfiye Doğan Boyner POAŞ’ta yönetici olduğu dönemde babasının kar-zarar denklemi konusunda genel müdür tarafından üç ayda bir gönderilen raporla bilgilendirildiğini söylemişti.
İfadesinde, POAŞ’ta ikmal ve lojistik direktörü olarak çalıştığını belirten Reha Talu ise, Point şirketinin kaynak ülkeden yüksek fiyata aldığı ürünü, daha düşük bedelle kendilerine sattığını itiraf etmişti. Bu durumun petrol piyasasındaki inişli çıkışlı fiyat yapısına bağlı olarak meydana geldiğini ileri süren Talu, “Borsanın merkezi İngiltere olduğu için Point şirketinin bu ülkede kurulmasına karar verildi. Point’in servis hizmetlerini yapmak üzere de yine İngiltere’de Pouk adlı şirket kuruldu. Point, borsa durumlarını takip ederek genellikle Rusya ve Ukrayna bazen de İtalya ve Yunanistan, İsrail gibi ülkelerden temin ettiği ürünleri, bizim ana şirketimiz olan POAŞ’a sattı. Point’in, bağlı olmadığı ünlü şirketlere de akaryakıt sattığı olmuştur” dedi.
50 kişinin daha ifadesine başvurulacak
Soruşturmayı yeniden ele alan Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı’nın dosya üzerinde yaptığı çalışma sonucu, bazı şüphelilerin ifadesine yeniden başvurmuş Aydın Doğan’nın kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Petrol Ofisi Direktörü Reha Talu, İmre Barmenbek, Ertuğrul Tuncer, Yahya Üzdiyen ve Vural Akışık’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin ifadesi alınmıştı. Soruşturma kapsamında Doğan Grubu’ndan yaklaşık 50 kişinin da ifadesine başvurulacağı öğrenildi.
(KEMAL GÜMÜŞ/STAR)