Kamuoyunda, “Kâğıt üçkâğıtçılığı davası” olarak bilinen Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve üç üst düzey yöneticisinin (off-shore) şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattıkları gerekçesiyle yargılandıkları dava sürerken, aynı üçkağıt sebebi ile bir de “vergi kaçakçılığı”ndan mahkumiyet gündeme geldi. İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemelerinden verilen üç ayrı beraat kararı, Yargıtay 19. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
Yurt dışındakurdukları tabela şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattıkları için Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve üç üst düzey yöneticilerinin yargılandığı, kamuoyunda, “Kâğıt üçkâğıtçılığı davası” diye bilinen yargı sürecinde Ceza Genel Kurulu’nun beraati bozması sonrasında, şimdi de aynı “kağıt üçkağıtçılığı” sebebi ile daha önce verilen üç ayrı beraat kararı, bu sefer Yargıtay 19. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
“YAPILAN TİCARİ FAALİYET İKTİSADİ İCAPLARA UYGUN DEĞİLDİR”
Terör örgütü PKK’nın meclisteki siyasi uzantısı gibi hareket eden HDP’yi, “Şirin” göstermek için sahibi olduğu medya kuruluşlarının tüm imkanlarını seferber eden Aydın Doğan’a yargılandığı, “Kâğıt üçkâğıtçılığı” davasında hapis yolu göründü. Aydın Doğan ve holdingin üç üst düzey yöneticisinin yurt dışında kurdukları tabela şirketler üzerinden vergi kaçırdıkları iddiasıyla yargılandıkları davada, İstanbul Anadolu 11. Asliye Ceza Mahkemesi’nce üç ayrı davada verilen beraat kararları Yargıtay 19. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.
Yargıtay 19. Ceza Dairesi’nin bozma kararında, tabela şirketlerin çalışanlarının ve bürolarının olmadığına dikkat çekildi. Kararda, şirketler üzerinden ithal edilen ürünlerin, üretici firmanın satış fiyatları üzerine parti başına % 30’lara varan oranlarda, kâr marjı eklenerek tekrar Doğan Grubuna satıldığı belirtildi.
Yapılan ticari faaliyetlerin iktisadi icaplara uygun olmadığının ifade edildiği kararda, “Mükellef kurumun daha düşük fiyatlarla mal alma imkanı varken daha yüksek fiyatlarla mal ithal etmek şeklinde yürüttüğü ileri sürülen ticari faaliyet iktisadi icaplara da uygun değildir” denildi.
YÜKSEK BİRİM FİYATLARDAN MAL ALIŞI BEYAN ETTİĞİ BELİRLENMİŞTİR
Kararda ayrıca, tabela şirketlerin satın alma işlemlerini Doğan Grubu’nda çalışan isimlerin yürüttüğü, alınan malların, “Sortal” ve “Shawcliff” isimli firmalara satıldıktan sonra aynı gün içinde Doğan Grubu’na satış işleminin yapıldığına dikkat çekildi.
Bu iki şirketin alımları için teminatların da yine Doğan Grubu tarafından verildiği, üreticilerin ise satış hariç hiçbir belge düzenlenmeden ürünlerin direkt olarak Doğan Grubu’na gönderildiğinin belirtildiği kararda şu ifadelere yer verildi:
“Sonuç olarak, mükellef kurum yurtdışı üretici ve ticari firmalardan gerçekte doğrudan alımını yaptığı kâğıt, sarf malzemeleri ve firmanın mallarının ilk aşamasından son aşamasına kadar olan tüm ithal işlemlerini bizzat ve doğrudan takip ettiği; bu işlemleri kendi çalışanları vasıtasıyla gerçekleştirdiği halde bu alımları, ‘Sortal’ ve ‘Shawcliff’ adlı ilişkili şirketlerden mal satın almış gibi düzenlenen faturaları kullanarak daha yüksek birim fiyatlardan mal alışı beyan ettiği belirlenmiştir.”
(Yeni Akit)