2003-2004 muhasebe hesaplarında hile yaparak az vergi ödediği tespit edilen Aydın Doğan ve 7 üst düzey yöneticisinin, ‘zaman aşımı’ oyunu ile bu davadan kurtarıldığı ortaya çıktı. Hukukçular, Doğan’ın, “Kâğıt üçkâğıtçılığı” olarak bilinen küçük yatırımcıyı zarara uğratma davasından da aynı yöntemle kurtulmaması için dikkatli olunması gerektiğine işaret ettiler.
Kamuoyunda ‘kâğıt üçkâğıtçılığı davası’ olarak bilinen, Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, kızı ve iki üst düzey yöneticisinin; yurtdışında kurdukları tabela (off-shore) şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılandıkları dava Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda beklerken yeni bir gelişme yaşandı.
HİLE YAPAN DOĞAN, ZAMAN AŞIMINDAN KURTARILDI
Maliye ve Sermaye Piyasası Kurulu müfettişleri Doğan Yayın Holding’in 1 Nisan 2003-31 Mart 2004 dönemi muhasebe kayıtlarını incelemiş ve sahte fatura düzenlenerek, muhasebe hilesi yapıldığını tespit etmişti.
MUHASEBE KAYITLARINDA HİLE YAPARAK AZ VERGİ ÖDEYEN AYDIN DOĞAN, ZAMAN AŞIMINDAN YIRTTI!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin; muhasebe kayıtlarında hile yaparak az vergi ödediği iddiasıyla haklarında iddianame düzenlenen ve aralarında Aydın Doğan, kızı Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, damadı Mehmet Ali Yalçındağ’ın bulunduğu 8 üst düzey yöneticinin yargılandığı davanın, dosya bekletilerek zaman aşımından düşmesinin sağlandığı ortaya çıktı.
BAŞSAVCILIK, AYDIN DOĞAN DOSYASINI 7 AY BOYUNCA BEKLETTİ!
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı; yerel mahkemenin kararını 7 ay boyunca bekletti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Turan Yıldırım, Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin “sahtecilik” ve “muhasebe hilesi” suçlarından yargılanan Aydın Doğan ve 7 sanık hakkında 2011’de verdiği “zaman aşımı” kararının “Bazı suçlar kapsamında henüz zamanaşımı dolmamıştır” gerekçesiyle bozulmasını talep etti.
DAİRE ZAMANAŞIMINA 2 AY KALMASINA RAĞMEN KARARA BAĞLANMADI
Yargıtay 11. Ceza Dairesi; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Aydın Doğan davasının zamanaşımına girmesine 2 ay kaldığını uyarmasına rağmen dosyayı öne almadı. Daire; 2 ayda vermesi gereken kararı 2 yıl sonra verdi. Daire; Küçükçekmece 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararının doğru olduğunu, 1 yıl ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edilen Aydın Doğan ve 7 sanık hakkındaki tüm suçlar için zamanaşımının 2011 yılında dolduğuna hükmetti ve Aydın Doğan ve arkadaşlarının muhasebe kayıtlarında hile yaptıkları iddiasıyla açılan davayı düşürdü!
KÂĞIT ÜÇKÂĞIDINDAN DA YIRTMASIN!
Bu arada; Aydın Doğan’ın, kamuoyunda ‘kâğıt üçkâğıtçılığı davası’ olarak bilinen davası Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda.. Aydın Doğan, kızı ve iki üst düzey yöneticisi; yurtdışında kurdukları tabela (off-shore) şirketler üzerinden küçük yatırımcıyı zarara uğrattığı gerekçesiyle yargılanıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yardımcısı İrfan Saz; Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda görüşülecek olan mütalaasında; Doğan Holding yöneticilerinin örtülü işlemlerde bulunduğu, Doğan Holding yöneticilerinin beraatına hükmeden İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Abuzer Kaya’nın kararının hatalı olduğu yönünde görüş bildirdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı bozarsa, yerel mahkeme karara uymak zorunda.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu; Savcı İrfan Saz’ın mütalaası yönünde karar verdiği takdirde; Aydın Doğan, kızı Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Vasfiye Doğan Boyner, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi İmre Barmanbek, Doğan Holding Yönetim Kurulu eski Üyesi Ali Rıza Temur’un, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/A-6 ve TCK’nın 43/1. maddesini ihlâl ettiği gerekçesiyle 8 yıl 9 aya kadar hapis cezası alması gündeme gelecek.
(KENAN KIRAN/YENİ AKİT)