AB Adalet Divanı’nın “İşverenler çalışanlarına başörtüsü yasağı getirebilir” şeklindeki skandal kararı sonrası inanç hürriyeti Avrupa’da artık büyük baskı altında.
Lüksemburg merkezli AB Adalet Divanı’nın aldığı skandal ‘başörtüsü’ kararına tepkiler büyüyor. ‘İşverenlerin çalışanlara başörtüsü yasağı getirebileceğine’ hükmeden Avrupa Birliği Adalet Divanı, inanç hürriyetini kısıtlayan bir içtihada imza attı. Sözkonusu kararı ‘adaletin kıyameti’ olarak yorumlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “AB Adalet Divanı’nın aldığı bu yasakçı karar, din ve vicdan hürriyetinin, insan haklarının ve AB değerlerinin mahkeme kararıyla imhasıdır” dedi. Hem sosyal paylaşım sitesinde hem de referandum çalışmaları kapsamında geldiği Yozgat’ta açıklamalarda bulunan Bozdağ, şu tespitlerde bulundu:
YAZIK, ÇOK YAZIK
“Irkçılık, ayrımcılık, İslamofobi, yabancı düşmanlığı gibi aşırılık hastalıklarına kimi insanlar yakalanabilir ama bunların tedavisi olabilir. Fakat her şeye rağmen adaleti, hakkı ayakta tutmak ve yaşatmakla görevli mahkemelerin, bu hastalıklara yakalanması adaletin kıyametidir. İnsanları, inançları ile işleri arasında tercihe zorlamak, ilkellik, zulüm, hukuku ve insan haklarını katletmektir. Büyük bir ilkelliktir, çağdışılıktır, ortaçağ zihniyetinin 21. yüzyılda mahkeme eliyle hortlatılmasından başka bir anlam taşımamaktadır. AB Adalet Divanı, Avrupa’da yükselen aşırılık hastalığına tutulup hak ve adaletten vazgeçmiştir. Yazık hem de çok yazık. Bu kararı verenleri bir hukukçu olarak kınıyorum.”
AYAĞA KALKMALILAR
Hollanda’nın Rotterdam kentinde Bakan Fatma Betül Kaya’ya yapılanlar ve gurbetçilere yönelik atlı-köpekli saldırılara da tepki gösterin Bozdağ, şöyle konuştu: “Orada vatandaşların üzerine polislerin ve polis köpeklerinin saldırtılması son derece büyük bir hak ihlalidir. İnsan hakları ihlalidir. Toplanma, gösteri hakkının ihlalidir. Sayın Bakan’ın yolunun kesilmesi seyahat hürriyetinin ihlalidir. Vatandaşların bir araya gelmesinin engellenmesi, toplantı ve ifade hürriyetinin ihlalidir. Basın mensuplarına yapılan saldırılar da basın hürriyetinin çok açık ihlali. Bu kadar hak ihlali yapılan bir yerde bütün uluslararası toplumun ayağa kalkması lazım. Hollanda hükümeti bu tutumuyla suçüstü yakalanmıştır. Uluslararası hukuktan kaynaklanan bütün yükümlülüklerini ağır bir şekilde ihlal etmiştir”
CHP-HDP sitesinden indirseydiniz!
AB Adalet Divanı’nın başörtüsü yasaklarının önünü açan kararına tepki gösteren Adalet Bakanı Bozdağ, baştan aşağı siyasi mesajlarla yüklü Venedik Komisyonu raporunu da çarpıcı ifadelerle eleştirdi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetin tüm ülkede uygulamaya soktuğu OHAL’e dair dayatmalarla yüklü raporda, 16 Nisan’da oylanacak yeni anayasaya yönelik de birçok eleştiri yeralmıştı. Bozdağ, “Venedik Komisyonu, Türkiye’deki anayasanın halk oylaması sürecine bu ortaya koyduğu raporla ‘hayır’dan yana çok net bir şekilde taraf olmuştur. Çünkü rapor adil, objektif değildir, subjektiftir, siyasidir. Baştan sona CHP’nin ve HDP’nin Anayasa Komisyonu ve genel kurul görüşmeleri sırasında söylediklerinin ve kendi internet sitelerinde yayınladıkları görüşlerin derli toplu bir arada ifade edilmesinden ibaret bir rapordur” dedi. Bozdağ şu ifadeleri kullandı:
BİR İTİBARI YOK
“Keşke bu kadar zaman harcayacağınıza, para harcayıp bu raporu yayınlayacağınıza HDP ve CHP’nin internet sitesinden indirip oradaki CHP ve HDP logolarını çıkarıp, altına Venedik Komisyonu yazmış olsalardı daha zahmetsiz ve masrafsız bir rapor olurdu. Raporun dili ve üslubu da teknik bir rapor olmadığını gösteriyor. Tamamen siyasi bir dil ve üslupla yazılmıştır. Venedik Komisyonu, Türkiye’nin muhalefet partisi değildir. Teknik bir komisyondur ancak Türkiye’nin muhalefet partisi dili ve üslubuyla bir rapor alınmıştır. Komisyon, bu raporuyla Venedik Komisyonunun saygınlığına çok büyük bir leke sürmüştür. Bu raporun bizim için bir itibarı yoktur.”
Avusturya, Müslümanlara yönelik baskıların sık sık gündeme geldiği Avrupa ülkelerinden biri. Başörtüsüne yönelik kısıtlamalar Viyana’da geçtiğimiz günlerde protesto edilmişti. AB Adalet Divanı’nın inanç özgürlüğünü kısıtlayacak son kararı, başörtüsünü yasaklamak için fırsat kollayanları yeniden harekete geçirecek.
Viyana pusudaymış
AB Adalet Divanı’nın dini sembollere ilişkin kararının ardından Avusturya’da bir özel eğitim kurumu, başörtüsü dahil dini sembollerin çalışanları tarafından kullanılmasını yasakladı. Graz kentinde faaliyet gösteren BFI adlı özel eğitim kurumu, çalışanlarına kılık kıyafet düzenlemesi getirdi. BFI yöneticisi Wilhelm Techt, Kleinzeitung gazetesine yaptığı açıklamada, kurumun görünen her türlü dini sembolü yasakladığını açıkladı.
Kurumlarında bine yakın sığınmacının eğitim aldığını anlatan Techt, “Yanlış anlaşılmaya mahal vermeden Batı kültürünü ve değerlerini aktarmamız gerekiyor. Bundan dolayı eğitimcilerin Batılı kıyafetlerle çalışması gerekiyor” diye konuştu. Uygulamaya tepki gösteren Avusturya İslam Toplumu (İGGÖ) Başkanı İbrahim Olgun, AB Adalet Divanı’nın aldığı skandal kararın Müslüman kadınları iş alanlarından uzaklaştıracağına dikkat çekti. Olgun, “Bu karar başörtülü kadınlarımızı toplumun dışına itecek. Bu konuda ciddi manada endişeliyiz” dedi. Avusturya, geçen aylarda da burka ve kısmi başörtüsü yasağıyla gündeme gelmişti. Avusturya’da eğitim veren özel bir kurumda bu kararın alınması, yasağın devlet kurumlarını da kapsayacak şekilde ülke geneline yayılabileceği yorumlarına yol açtı.
-Yeni Şafak-