Cumhuriyet gazetesinin 330 okuru, bir bildiri yayınlayarak “Gazetemizi geri istiyoruz” dedi, Can Dündar’a suçlamalar yöneltti.
Cumhuriyet Gazetesi’nin çizgisinin değiştirildiğini iddia eden 330 Cumhuriyet okuru, gazetenin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç’e, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’a, Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a ve Okur Temsilcisi Güray Öz’e bir bildirge göndererek, bu metnin gazetede yayımlanmasını istediler. Bildirgenin gazeteye gönderildiğini ancak gazetede yayımlanmadığını öne süren 330 Cumhuriyet okuru, metnin kamuoyuna açıklanmasına ve Cumhuriyet okurlarının imzasına açılmasına karar verdi.
İŞTE O BİLDİRİ
Cumhuriyet okurlarının, gazete yönetimine gönderdikleri bildiride şu cümleler yer aldı:
“GAZETEMİZ BAŞKALAŞTI”
Bilindiği üzere, Cumhuriyet Vakfı’nda, ardından da gazetemiz yönetiminde değişiklikler yaşanmış, gazeteyi atılıma geçirme iddiasıyla bir başkalaşma sürecine girilmiştir. Bu süreç sonunda gelinen nokta bellidir. Gazete ekonomik olarak bunalıma sürüklenmiştir.
Yıllar sonra Ankara’da edinilen ve vakfın malı olan Ahmet Rasim Sokak 14 numaradaki binamız elden çıkarılmıştır. Daha da acısı, Nadir Nadi’nin düşüncesi ve kalıtı gereği kurulan Cumhuriyet Vakfı’na, vakıf kurucusu Berin Nadi tarafından bağışlanan Nadir Nadi’nin İstanbul’daki evinin satılmasıdır.
ATATÜRKÇÜ OLMAYANLARA YÜKSEK ÜCRET VERİLDİ
Bir yandan ekonomik sıkıntı nedeniyle çalışanların işine son verilirken; vakıf senedimizin “Sunu” bölümünde sözü edilen “onurlu geçmişimizi geleceğe güvenle bağlama” amacı ile ters düşen, yakın geçmişte gazetemizin ilkeleri ile uyuşmayan eylem ve söylemleriyle tanınan kimi gazeteci ve yazarlar, gazetenin ekonomik çöküşüne neden olacak ücretlerle istihdam edilirken, gazetenin emektar yazarlarının yazıları “ekonomik bunalım” gerekçesiyle azaltılmıştır. Kimi yazarların yazılarına da son verilmiştir.
TİRAJIMIZ DÜŞTÜ
Gazetenin, yorum, haber ve sunuşlarında yaşanan başkalaşma da tüm bu olumsuz gelişmelere eklenince, tıpkı 12 Mart ve 1991 sürecinde olduğu gibi pek çok okur üzülerek gazetesinden uzaklaşmıştır. Gazete tirajındaki dramatik düşüş sizi uyarmalıdır!
GAZETEMİZİ GERİ İSTİYORUZ
Sorunları ele almak ve önerilerimizi paylaşmak üzere aramızdan bir temsil heyeti oluşturarak gazete ve vakıf yönetimi ile görüşmeye hazırız. Biz, Cumhuriyet Vakfı senedinin “Başlangıç” bölümünde sıralanan ilke ve amaçlar doğrultusunda yayın yapan gazetemizi; emekleri, kalemleri ile yücelten yazarlarımızı, çalışanlarımızı, bürolarımızı ve değerlerimizi, kısacası “Tehlikenin farkında mısınız!” diyen gazetemizi geri istiyoruz! Oyalanmaya vakit yoktur.
Bunu istemek, bu metnin başında sağlam gerekçe ve dayanaklarıyla sıraladığımız gibi en doğal hakkımız, sorumluluğumuz ve görevimizdir. Öneri ve taleplerimizin dikkate alınmasını ve gerekli adımların ivedilikle atılmasını bekliyoruz. Her olumlu ve olumsuz gelişmenin kararlılıkla izleyicisi olacağımızı da özellikle vurguluyoruz.