Türkiye’nin şahlanmasını istemeyen güçler, terör örgütleriyle sonuca ulaşamayınca bir kez daha ekonomiyi hedef aldı. Bunun için Gezi olaylarında olduğu gibi yurtiçindeki maşaları tekrar kullanmaya başladı. Ancak kaos girişimleri, vatandaşın sağduyusu sayesinde bir kez daha boşa çıkacak.
FAİZ ORANLARINI KARŞILAŞTIRIN
Gezi olayları patlak verdiği günlerde ayrıca, Türkiye uzun yıllar sonra ilk kez %5’in altında faiz oranlarını görmüştü. Tam Gezi olaylarının patladığı hafta, TCMB faizi %4,8 ile rekor düşük seviyeleri görmüştü. Bu hem modern Türkiye ekonomisinin, hem de AK Parti’nin ulaştığı en düşük faiz oranıydı. Referandum sonrasında da faizlerde aşağı yönlü seyir izleniyor. Geçtiğimiz cuma günü yüzde 11.11 seviyesine kadar çıkan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi pazartesi günü yüzde 10.8 seviyelerine doğru gevşedi. Haftayı yüzde 11.46 bileşik seviyesinden kapatan iki yıllık gösterge faizse yüzde 11.2 seviyelerine gerilemiş durumda.
YİNE AYNI SENARYOYLA KARŞIMIZDALAR
Türk halkının istikrara ‘evet’ demesinin ardından yatırımlar ve istihdam artmaya, döviz düşmeye başladı. Patlama yapması beklenen turizm sezonu esnafın yüzünü güldürdü. Ancak Türkiye’nin büyümesini istemeyen derin Avrupa, tıpkı Gezi öncesi olduğu gibi ihanet şebekelerini devreye soktu. Sokak eylemlerini körükleyip Türk ekonomisini baltalamak için düğmeye bastı.
ESNAFI ZARARA UĞRATTILAR
Türk ekonomisini birkaç gün içinde 157 milyar dolar zarara uğratan Gezi Vandalları küçük esnafa zor günler yaşatmıştı. Dönercisinden lokantasına, tuhafiyesinden hediyelik eşya satanına kadar tüm esnaf bu vandallar yüzünden günlerce dükkan açamamış, halk korkudan sokağa çıkamadığı için günlerce siftah yapamamıştı. Sokak eylemlerinin arkasındaki karanlık güçler, küçük esnafın rızkına da göz dikti.
TURİST AKINI OLACAK
Hem uçak krizi hem de FETÖ, PKK ve DEAŞ’ın nöbetleşe terör saldırıları nedeniyle turizm sektörü son iki yılda çok zor günler geçirdi. Ancak charter uçuşların yeniden başlaması ve rezervasyon oranlarındaki artış Türk ekonomisinin can damarları olan turizmi canlandırdı. Erken rezervasyon oranları 2014 seviyelerine geri döndü, hatta aştı. Türkiye düşmanlarının organize ettiği bu sokak olayları Turizmcilerin de ekmeğiyle oynuyor.
Kriz tetikçileri hazırda bekliyor
Türkiye ekonomisi 2016’da atlattığı tüm badirelere rağmen yıllık bazda %2.9, son çeyrekte ise %3.5 büyümüştü. Daha sonra büyüme verileri güçlü gelince kriz tetikçileri tek tek olumsuz rapor yayımlayarak piyasaları yeniden bozmaya kalkıştı. Her fırsatta, Türkiye ekonomisine saldıran batılı analistler herhangi bir kaos sinyalinde, piyasalara yeniden saldırmaktan için geri durmayacak.
DOLARI UÇURAMADILAR
Batının ekonomik saldırılarıyla 3,90 seviyelerini test eden dolar, son birkaç günde tepetaklak oldu. Referandum sonrası 3,64 seviyesine indi. Ancak herkesin dört gözle beklediği düşüş, sokak eylemleri ve ekonomik saldırılar yüzünden bir türlü gerçekleşmiyor.
800 BİN KİŞİ İŞE GİRDİ
FETÖ’nün darbe girişimi ve terör olayları sonrası işsizlik oranları artmaya başlamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şubat ayında “Hedef 1 milyon istihdam” diyerek başlattığı seferberlikle 800 binden fazla kişi iş sahibi oldu, olmaya devam ediyor. Eğer Almanların başını çektiği derin Avrupa’nın oynadığı oyun başarılı olursa ve Türk ekonomisi durursa, yine yüz binlerce kişi işsiz kalacak.
BORSADA 4 YILIN REKORU
Referandumdan çıkan ‘evet’ kararının etkisiyle piyasalardaki rahatlama Borsa İstanbul’a da yansıdı. Dün 2013 Mayıs’tan bu yana en yüksek seviyeyi gören BIST 100 endeksi analistlere göre tarihi rekora hazırlanıyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 91 puan seviyesinde ilerliyor. Bunu hazmedemeyen vandallar yine kaos ortamı yaratarak ekonomiye milyarlarca dolar zarar vermek için yine sahneye çıktı.
GEZİ’DE NE KAYBETTİK?
– Borsa %40 değer kaybetti.
– Faizler 550 baz puan arttı.
– 164 milyar borsada uçtu.
-Enflasyon %8.88’e yükseldi.
-8 milyarlık yatırım geri çekildi.
– İşsizlik %10.6’ya çıktı.
-GÜNEŞ-