Ortadoğu’nun en popüler gazetesi Cedid al Arabi’nin yazarı Basım Dabağ’ın paralel operasyonla ilgili yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdi.
Türkiye, Erdoğan ve devlete karşı kurulan ‘Paralel yapı’ savaşında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi başkanlığı döneminde devlete yönelik bir yapılanma olduğunu açıkladıktan sonra başlatılan soruşturma devam ediyor. ‘Devlet içinde paralel yapı’ kurmakla suçlanan grup ‘hizmet hareketi’ olarak biliniyor, başında da emekli vaiz Fethullah Gülen var.
Devletin üst düzey kadrolarının telefonlarının dinlediği belirtildi. Erdoğan’da buna dair ‘Gülen grubunu işaret etti.
Bu hafta da, casusluk ve yasa dışı dinlemeler kapsamında 49 polis memuru gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında eski terörle mücadele birimi başkanı da bulunuyor.
‘Paralel yapı’ geçen yıl 17 Aralık ortaya çıkarıldı. Hükümete karşı bir darbe girişimi başlatıldı, 4 Bakan yolsuzlukla suçlanarak istifası istendi. O zaman Başbakan ola Erdoğan’ın ‘Gülen Hareketi’nin işaret etmesiyle grup, devlete savaş açtı.
Yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda devlette görev yapan polis ve savcıların devlete paralel bir yapı kurarak direk dışardan emir aldıkları saptandı.
2008’de ‘Ergenokon’ davası olarak bilinen ve çok sayıda subay ve gazetecinin tutuklanmasının altında da bu yapının parmağı olduğu belirlendi. Bu kapsamda 2010 yılında 300’den fazla kişi tutuklandı.
Gazeteci Ahmet Şık, ‘İmamın ordusu’ adlı bir kitap yazdı. Kitap yayınlanmadan yazarıyla birlikte aynı şekilde makaleler yazan köşe yazarları da içeri alındı. Köşe yazıları ve kitaplarda gülen cemaatinin polis ve savcılar yoluyla devlet yönetimine nasıl sızdıklarını anlatılıyordu.
Paralel yapı sadece sadece emniyet üzerinde örgütlenmiş değil, gazeteciler ile hakim ve savcılardan da bu örgüte çalışanlar bulunuyor. Son gözaltı dalgasında 4 gazeteci de gözaltına alındı. Daha önce de aralarında başsavcı Zekeriya Öz’ün de aralarında bulunduğu bazı savcılar gözaltına alınmıştı.
Sürecin net ve şeffaf olmayışı hükümetin işini güçleştiriyor. Bilgi belge bulmak kolay olmadığından operasyonlar farklı zaman dilimlerinde yürütülüyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi’yle ters düşen ve hükümete karşı kumpas kurmakla suçlanan ‘Paralel örgüt’ daha önce de 1997’de dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan’a yapılan darbede hükümetin karşısında yer almıştı. Pensilvanya’da bulunan liderleri Fetullah Gülen, gazetelere askeri destekler açıklamalarda bulunmuştu.
Örgüt son olaraksa Ağustos ayında ki Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında açık bir şekilde Hükümet karşısında yer almış, Erdoğan ise seçim konuşmalarının büyük bölümünde bu yapıya vurgu yapmıştı.
İŞTE O YAZI
(sabah.com.tr)