17 Aralık’ın medya üssü Zaman, internet yasasıyla ilgili AP Başkanı Shulz’un tweetini manşetten verirken Bakan Lütfi Elvan’ın açıklamalarını ise görmedi.
17 Aralık operasyonu ile birlikte hükümete Sözcü gazetesi diliyle muhalefet eden Zaman, internet yasasını sansür gibi gösterme çabasını sürdürdü.
Shulz’un tweetine sarıldı AB kriterini görmedi
Zaman, web sitesinden yasa ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’un attığı tweeti manşetine taşıdı. Yasanın Avrupa Birliğ’nin koyduğu kıstaslardan bile daha dar kapsamlı olduğunu bilmediği anlaşılan Shulz, “Hükümetin internet üzerindeki kontrolünü artıran kanunun Meclis’ten geçmiş olması zaten boğucu olan basın hürriyeti ortamı açısından bir geri adımdır” şeklinde tweet attı. Zaman ise sansürle ilgili kara propaganda yapmak için bu haberi manşetine çekti. Zaman, tüm gazete ve haber siteleri Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın açıklamalarına flaş haber olarak yer verirken haberi sitesinden görmedi. Haberciliğin en temel prrensiplerinden birisini yerine getirmeyen Zaman, bir kez daha art niyetli olduğunu ispatladı.
AB’nin bile ilerisinde
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise bugün düzenlediği basın toplantısında yasanın sansür olarak nitelenemeyeceğini belirterek Avrupa Birliği kriterleri göz önüne alınarak hazırlandığını belirtti.
Avrupa’daki uygulamalara değinen Bakan Elvan, “Avrupa Birliği Müktesebatında şunu söylüyor, 6 aydan 2 yıla kadar trafik bilgilerinin muhafaza edileceği ve gerekirse ilave süresi verilebileceği ifade ediliyor. Yani şu anda tasarımızda yer alan düzenleme, AB düzenlemesinden daha dar kapsamlı bir düzenleme. Tamamıyla AB’deki düzenlemeyi biz kendi tasarımıza bu şekilde koyduk” dedi.
YouTube, Facebook, Twitter ofis açabilecek
Bakan Elvan, özellikle Twitter, Facebook, YouTube gibi büyük şirketlerin Türkiye’ye gelebilmesi düzenlemede yer alan çok önemli bir noktayı da açıkladı. Elvan, “Bu tür büyük firmaların bizlerden bir talebi var. diyorlar ki, biz Türkiye’ye geldiğimizde, Türkiye’de yatırım yaptığımızda, herhangi bir belgemizde eksiklik söz konusu olursa, siz hapis cezasıyla cezalandırıyorsunuz. Halbuki dünyadaki bir çok ülkede bu tür uygulamalar para cezasıyla karşılık buluyor. Siz de hapsi kaldırırsanız bizler de Türkiye’ye gelebiliriz diyorlar. Bunu yaptık arkadaşlar tüm hapis cezalarının tamamını kaldırdık ve bunları para cezasına dönüştürdük. Siz bugüne kadar internetle ilgili değişik kesimlerden konuşan arkadaşların bu hususu hiç dile getirdiğini duydunuz mu?” diye konuştu.
AİHM kararına uyumlu
Tasarıda web sitelerinin değil ilgili URL’nin kapatılacağını ve bunun da AİHM’nin verdiği kararla uyumlu olduğunu ifade eden Elvan, “AİHM, internet sitesinin kapatılmasıyla alakalı insan hakları mahkemesine başvuruyor ve verdiği bir karar var. Diyor ki orantısız tedbir uygulamışsınız. Siz o şahsın, internet sitesini kapatmışsınız, hâlbuki belki sadece ve sadece uygunsuz olan URL’nin kaldırılması gerekirken siz o şahsın internet sitesini kapatmışsınız diyor. Biz de bunu getiriyoruz. Bu yıldırım kararı farklı bir yere ekildi. Bunu anlatan arkadaşımız, zannedersem tasarıyla ilgili hususlara çok hakim değildi. Dün ben dinledim, Bugün de açıklık getirmek istedim.” dedi. (HABER 10)