Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporu, Fethullah Gülen’le samimi olduğu ortaya çıkan Ali Sabancı’ya ait Pegasus’a ayrımcılık yapıldığını ortaya koydu. THY için Rekabet Kurulu’na yaptığı şikâyet sonuçsuz kalınca, mahkemede kararı bozduran şirketin, güvenlik ihmalleri görmezden gelindi.
Ali Sabancı’nın sahibi olduğu Pegasus Havayolu Taşımacılık Şirketi’nin Fethullah Gülen’e yakın bürokratlarca korunduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı DDK raporuna göre, Fethullah Gülen’le yakın ilişkileri ortaya çıkan Ali Sabancı’nın şirketine, Türkiye’de faaliyet gösteren havayollarının şirketleri arasında ayrıcalıklar yapıldığı belirlendi. Diğer şirketlere yapmaları gereken işlemleri yapmadıkları veya hatalı yaptıkları gerekçesiyle verilen cezaların Pegasus’a verilmediği tespit edildi.
DDK ORTAYA ÇIKARDI
Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) 2011 yılında ‘Havacılık emniyeti ve güvenliğinin sağlanması’ amacıyla yeniden yapılandırılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili bir rapor hazırladı. Raporda Pegasus Havacılık’ın nasıl korunduğu gözler önüne seriliyor.
ONURAİR’E CEZA PEGASUS’A KIYAK
8 Haziran 2011 tarihli DDK Raporuna göre; Onur AirTaşımacılık A.Ş’nin SHY-M ve SHY 145-01 standartlarına uyumunun kontrolü amacıyla 23-25.12.2009 tarihinde yapılan denetiminde, TC-OAA tescil işaretli uçağa yetkisiz personel tarafından bakım işlemi yapıldığının tespiti üzerine, hem söz konusu uçağın uçuşunun durdurulduğu hem Onaylı Bakım Kuruluşları Yönetmeliği (SHY 145-01)’nin 28 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca İşletmenin bakım yetkisinin sınırlandırıldığı hem de 2920 sayılı kanunun 143’üncü maddesi gereğince işletmeye idari para cezası verildi.
İMZA VE MÜHÜR YOK
Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş’nin SHY-M standartlarına uyumunun kontrolü amacıyla 23.07.2009 tarihinde yapılan denetiminde, TC-AAP tescil işaretli hava aracının burun iniş takımlarının değiştirilme işleminin kimin tarafından gerçekleştirildiğine dair imza ve mührün bulunmadığı tespit edilmesine rağmen bu eksikliğin 2. seviye bir bulgu olarak değerlendirildiği ve işletmeye herhangi bir ceza verilmediği gibi SHY-M Onay Sertifikasının yenilendi tespit edildi.
KALİBRASYON SORUNU
Devlet Denetleme Kurulu tarafından ortaya çıkarılan bir başka usulsüz işlem ise Pegasus’un kalibrasyon süresi dolan malzemeyi faal serviste tuttuğu tespit edildi. Raporda şöyle denildi: ‘Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş’nin SHY 145-01 standartlarına uyumunun denetimine ilişkin 20-22.05.2009 tarihli raporda, kalibrasyon süresi dolan malzemenin faal (servicable) bölümünde tutulduğu tespit edilmiş ve aradan yaklaşık 5 ay geçtikten sonra 26-27.10.2009 tarihinde gerçekleştirilen denetimde yine kalibrasyon süresi dolmuş malzemelerin işletmede bulunduğuna ilişkin tespite yer verilmiştir.’
Zamanlama hatası yaptı
Raporda, Pegasus’un operasyonel yükümlülüklerini zamanında yerine getirmediği belirtilerek, ‘Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş.’nin 31.01.2008-01.02.2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen operasyonel faaliyetlerinin denetimine dair raporunda Line Checklerin 2007 yılı içerisinde (süresi içerisinde) gerçekleştirilmediği..’ kaydedildi.
3 yakıt ihlaline tek ceza
Pegasus’a geçilen bir diğer kıyak ise yakıt ihlali ile ilgili incelemelerde ortaya çıkıyor. Buna göre; ‘Yine Pegasus Hava Taşımacılık A.Ş.’nin 17-18.12.2009 tarihinde operasyon denetlenmesi yapılmış ve denetim sonucunda hazırlanan raporda 3 ayrı uçuşa ait yakıt kontrolü yapılmadığı tespitine yer verilmiştir. SHGM bu ihlale idari para cezası uygularken her ne kadar 3 ayrı uçuş için yakıt takibi yapılmamış olsa da bunu tek ihlal olarak kabul etmiş ve bu ihlallerin karşılığı olarak 2920 sayılı Kanunun 143 üncü maddesi gereğince 10.000 TL idari para cezası vermiştir’ denilerek nasıl korunduğu detaylarıyla ortaya çıkarıldı. (YENİ ŞAFAK)
Abi, uçak filosuyla içeriye, dışarıya ananas taşınır mı?