“Twitter’a alternatif erişim yollarını kapatmakla suç işliyorsunuz. Twitter yasağının ardındaki tek neden başbakanının yaşadığı korkudur. Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur” açıklamasında bulunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, kendisini eleştiren haberi yayınladığı gerekçesiyle 51 internet sitesi ve “Twitter” hesabını mahkemeye başvurarak kapattırdığı ortaya çıktı.
Kişilerin özel hayatını ihlâl suçu işleyenlere yaptırım uygulamadığı için Twitter’a yasak konulduğu dönemde, “Twitter’a alternatif erişim yollarını kapatmakla suç işliyorsunuz. Twitter yasağının ardındaki tek neden başbakanının yaşadığı korkudur. Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur” açıklamasında bulunan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’nin, kendisini eleştiren haberi yayınladığı gerekçesiyle 51 internet sitesi ve “Twitter” hesabını kapattırdığı ortaya çıktı.
KENDİNE GELİNCE ÖZGÜRLÜĞÜ UNUTTU!
Akif Hamzaçebi; kendisiyle ilgili haber ve paylaşımlarda bulunulan toplam 51 linkin kaldırılması için İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu ve gazetemizde yer alan haberin linki ile Twitter’da yer alan 50 paylaşım linkinin içeriğinin engellenmesini talep etti.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği; Akif Hamzaçebi’nin talebini yerinde buldu ve kendisiyle ilgili haberleri paylaşan 51 adet Twitter hesabı ve haber sitesinin link içeriğine erişimin engellenmesine hükmetti.
AKİT’İN SORUSU KARŞISINDA CHP’Lİ ÇEBİ SUS-PUS OLDU
CHP’li Akif Hamzaçebi; muhabirimizin, ‘Bir taraftan ‘Türkiye’de basın özgürlüğü yoktur. Twitter’a alternatif erişim yollarını kapatmakla suç işliyorsunuz” diyorsunuz ancak 51 adet Twitter ve haber sitesinin linkini mahkeme kararıyla kapattırdınız. Bu bir çelişki değil mi?” şeklindeki sorusuna; “Söyleyeceğim başka bir şey yok size” dedi ve telefonu kapattı.
Hamzaçebi’nin muhabirimizin sorularına verdiği cevaplar şöyle:
Akit: Sayın Akif Hamzaçebi iyi günler. Nasılsınız?
Çebi: Sağolun, siz nasılsınız?
Akit: Teşekkür ediyorum. Efendim basın özgürlüğüne yönelik bir haber çalışmam var ve CHP adına da sizin görüşlerinizi almak istiyorum. Özellikle sosyal medyanın Twitter’in başı boş mu olmalı, yoksa bir düzenlemenin yapılması gerekir mi?
Çebi: Hükümetin sosyal medyaya yönelik, internete yönelik yapmak istediği düzenlemeler tamamen özgürlükleri kısıtlayan, özgürlükleri baskı altına alan düzenlemelerdir.
Akit: Sosyal medya üzerinden insanların özel hayatına yönelik birçok paylaşımlar da bulunuyor, insanlar hedef gösteriliyor buna yönelik ne diyeceksiniz? Bu şekilde devam etmeli mi?
Çebi: Hayır, hayır. Özel hayata hiç kimse müdahale edemez. Özel hayat, herkesin kendi hayatıdır. Kimse özel hayata müdahale edemez tabiî ki. Edilmemeli. Özel hayat her şekilde korunmalıdır.
Akit: Sizin Twitter’da yayınlanan ve paylaşılan haberlerin kaldırılmasıyla ilgili 50’ye yakın haber konusunda mahkeme kararı aldırttığınız öğrenildi. Bir taraftan basın özgürlüğünden söz ederken, diğer taraftan mahkeme kararı aldırtarak Twitter paylaşımlarını engellemeniz çelişki değil mi?
Çebi: Söyleyeceğim başka bir şey yok size.
NEREDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AKİF BEY!
Paralel devlet yapılanması; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile Cumhurbaşkanı ve Başbakanlık danışmanları, büyükelçiler ve bürokratların bulunduğu bir çok kişiyi illegal dinlemiş ve montajladığı ses kayıtlarını sosyal paylaşım sitesi “Twitter” ve “Facebook” üzerinden yayınlamıştı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Twitter’a ve Facebook’a erişim yasağı koymuştu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 24 Mart 2014 tarihinde yaptığı açıklamada;
Twitter’a alternatif erişim yollarının kapatılmasının hukuksuz olduğunu savunarak, “Buradan o bürokratlara çağrıda bulunuyorum. Twitter’a alternatif erişim yollarını kapatmakla suç işliyorsunuz. Hiç kimse Samsun’daki kadınımızın arkasına saklanmasın. Twitter yasağının ardındaki tek neden başbakanının yaşadığı korkudur” demişti.
TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ YOK
Hamzaçebi, ABD’de 100 senatörden 74’ünün imza verdiği mektup ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuş ve “Türkiye’de basın özgürlüğü yok” açıklamasında bulunmuştu.
(MEHMET ÖZMEN/YENİ AKİT)