İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Taceddin Dergahı’nda etkinlik düzenlendi. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “İstiklal Marşı’mızı çocuklara öğreten öğretmenlerimizin bakanı olmakla övünüyorum” dedi.
Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Taceddin Dergahı’nda etkinlik düzenlendi. Milli Eğitim Bakanı Avcı, etkinliğe katılan çocukların üşüdüğünü belirterek konuşmasını uzatmak istemediğini söyledi. İstiklal Marşı için ilk teşebbüsü başlatan Maarif Vekaleti’nin yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın mensubu olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Avcı, “İstiklal Marşı’mızı milyonlarca çocuğa öğreten anlatan, öğretmenlerimiz bakanı olmaktan gerçekten müftehirim. Mehmet Akif’i, Taceddin Dergahı’nı, İstiklal Marşı’nın yazılış hikayesini yıllardır milli hafızamızda tazeleyen Yazarlar Birliği’nin kurucu üyelerinden olmaktan dolayı müftehirim” dedi.
MİLLİ MUTABAKAT METNİMİZ
Ankara Valisi Yüksel de Mehmet Akif Ersoy’un milli ve manevi anlayışı, çağdaş düşünceyle yoğuran; toplumcu, milli ve ahlaki yeni bir çığırı Türk şiirine getiren büyük bir şair olduğunu anlattı. İstiklal Marşı’nın milli mutabakat metni olduğunu vurgulayan Yüksel, “Büyük milletlerin tarihlerine bakıldığında, yüz yıllar içinde idealleştirdikleri fikirleri ve hayalleri olduğu görülür. Biz buna genel itibariyle kavramsal olarak milli şuur diyoruz. Bu şuuru taşımayan milletlerin tarih sayfaları içinde kayboldukları, dağılıp tarihin derinliklerine gömüldükleri görülür. Yani bir toplum milli ve manevi kültüründen ne zaman uzaklaşmışsa tarih sayfaları arasında kısa sürede kaybolup gitmiştir” diye konuştu.
KİŞİSEL EŞYALARI İADE EDİLSİN
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Onursal Başkanı Mehmet Doğan, “Biz millet olarak genelde zaferleri, savaşan kahramanlarımızı hatırlarız. Edebiyatçılarımızı hatırlamak pek alışkanlığımız değildir fakat şunu unutmamalıyız. İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabul edilmesi büyük zaferlerimiz kadar önemli bir yıl dönümüdür” dedi. Doğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’ten, Vakıflar Genel Müdürülüğü’ne devredilen Ersoy’un eşyalarının Taceddin Dergahı’na iade edilmesini de istedi.
Eşsiz dizelerle tercüman
Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. Gül mesajında Türk milletinin bağımsızlık mücadelesine dikkati çekti: ‘Milletimiz bu süreçte kenetlenerek, birlik ve beraberliğinden aldığı güçle eşsiz bir direnişe ve şahlanışa imza atmıştır. Bağımsızlık sürecinde aktif rol alan ve eşsiz dizeleriyle halkımızın hislerine tercüman olan büyük mütefekkir, şair, dava adamı Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’yla bu kahramanlığı ölümsüzleştirmiştir. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’yla sadece Kurtuluş Savaşı’na değil, milletimizin tarihsel yolculuğuna, gönül ve ruh yüceliğine ışık tutmuştur.’
ÇİÇEK: GEÇMİŞİMİZLE GURUR DUYUYORUZ
TBMM Başkanı Çiçek, ”Bu millete mensup olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz ve duymalıyız. Çünkü tarihin en şerefli milletidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen, ”Resimlerle İstiklal Marşı Sergisi” ile TBMM Sanat Müziği Korosu’nun konserine katıldı.
Çiçek, sergide yaptığı konuşmada, milletin tarihine, geleceğine katkı sunan Mehmet Akif Ersoy gibi kahramanların unutulmadığını ve unutulmayacağını belirterek, şöyle konuştu:
”Biz milletimizin geçmişiyle, hikayesiyle, yaptıklarıyla, bıraktıklarıyla ve bu millete ait olmakla onur duyuyoruz. Duymayanlar varsa onlara bir şey diyemem. Bu millete mensup olmaktan hepimiz gurur duyuyoruz ve duymalıyız. Çünkü tarihin en şerefli milletidir. Bu coğrafyada yapılanlardan, Anadolu’ya ekilen medeniyet tohumlarından ve insanı yüceltmeye çalışmaktan kıvanç duyuyoruz.
Bir şeyi daha unutmamamız lazım. Bir millet ki acılarını hatırlayamazsa, acılarını unutursa, kahramanlıklarıyla da övünemez. Kahramanlarını da hatırlamazsa o milletin yaşama şansı da yoktur, yaşama hakkı da yoktur.”
Güzel örnekler vermeliyiz
”Mehmet Akif Ersoy’un millet düşüncesi bugün de bize ışık tutacaktır” diyen Çiçek, şunları söyledi:
”Bağımsızlığı elde eden, ülkenin temel unsurlarını kuran bir parlamentoya sahip olmakla, o parlamentonun bir mensubu olmakla daima gurur duyuyoruz ve gurur duymalıyız. Gurur duyduğumuz bu parlamentoda, güzel örnekler vermeliyiz. Hem sözlerimizle hem de davranışlarımızla. Bunun altını çiziyorum. Zannediyorum bugün bu konuda biraz sıkıntımız var. Çünkü böylesine yüce bir Meclis’teki konuşmaların, tartışmaların bu heybete bu saygınlığa da layık olması lazım. 12 Mart günü bunu bir defa hatırlatmayı milletimize olan borcumun bir gereği olarak ifade etmek istiyorum.”
Konuşmaların ardından sergiyi gezen Çiçek, sergide her biri İstiklal Marşı’nın bir kıtasını anlatan resimler hakkında bilgi aldı.
Çiçek, ayrıca etkinlik kapsamında TBMM Türk Sanat Müziği Korosu’nun konserine de dinledi. Konserin ardından koro şefi Vedat Kaptan Yurdakul ve kasidehan İsmail Coşar’a çiçek sunan Cemil Çiçek, bugünün gurur verici bir gün olduğunu belirterek, ”Allah bu memlekete, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” dedi.