AK PARTİ AR-GE Başkanlığı Gezi Parkı olaylarını araştırdı, atılan twit sayısı ile yapılan yalan haberler bir rapor haline getirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve teşkilata sunulan raporda twit atarken dikkat edilmesi gereken 10 kural da belirlendi. “Sinirliyken ve kompleks bir soru karşısında hızlı cevap vermeyin. 9 dakika sonra tweet atın” tavsiyesi verildi.
Rapordan ana başlıklar şöyle:
DAKİKADA 3 BİN TWEET
* 31 Mayıs’ta dakikada 3 bin twit atıldı.
* Twitlerin yüzde 88’i Türkçe idi
* Twitlerin yüzde 50’si İstanbul’dan gönderildi.
* Twitlerin atıldığı hashtag etiketleri:
#direngeziparkı: 950 bin tweet
#occupygezi: 170 bin tweet
#geziparki: 50 bin tweet
#BugünTelevizyonlarıKapat: 50 bin tweet
HANGİ ETİKET NE ZAMAN KULLANILDI
* 30 Mayıs: #Taksim Hepimizin
* 31 Mayıs: #Ayağa Kalk İstanbul
* 1 Haziran: #Diren Gezi Parkı
* 2 Haziran: #Occupy Gezi
* 4 Haziran: #Eylem Vakti
İŞTE PARTİDEN TEŞKİLATA 10 TWİT KURALI…
– Siyasetçiler sosyal medya kullanımı eğitimi almalı
– Twitlerde görselliği iyi kullanın, kişisel paylaşımlarda inandırıcı ve samimi olun. Kısa ve özgün mesajlar ile inandırıcı olun.
– Sosyal medyayı çoğunlukla ergenler kullanıyor. Bu mecrayı rahatlama alnı olarak görüyor. Bu kitleyle etkileşim halindeyken resmi bir dil veya ebeveyn tarzı buyurgan bir dil etkili olmuyor.
– Tweet atarken fazla kontrol samimiyetin kaybolmasına neden oluyor. Fazla samimiyet ise imaj zadelenmesine yol açıyor. Bu yüzden ortayı bulmak lazım.
– Doğal süreçlerle atılan mesajlar daha etkili.
– Hoşgörülü olun. Her eleştiriye kızan, her yoruma tepki veren siyasetçilerin sosyal medyadan uzak durması daha iyi olur. Eleştirilere bile pozitif mizahi cevaplar veren siyasiler daha başarılı.
– Hedef kitlenin dertlerine, umut ve beklentilerine göre tweet atın. Özellikle yerel meselelerle ilgili etkin kullanılması gerekir.
– Sosyal medyada bir var bir yok olamazsınız. Sürekli var olmak ve tutarlı mesajlarla pozisyonunuzu güçlendirmelisiniz.
– Yakın zamanda sosyal medyanın etkisiyle siyasi partilerin organizasyon yapısı ve seçim kampanya süreçleri değişecek.
– Artık siyaset toplumsal denetim altında. Siyasetçinin bir söz veya davranışı bir kaç saniye içinde milyonların gözü önünde…
‘RÜYADA BAŞBAKAN GÖRMEK’
Habertürk’ün haberine göre; Gezi Parkı ile ilgili Google’da en yoğun aramanın, olayların şiddetlendiği 1 Haziran’da gerçekleştirildiği belirtilen rapora göre “Başbakan” kelimesi ile aranan terimler arasında “Başbakan Erdoğan” başı çekti. Raporda “Başbakan istifa, Başbakanlık, başbakan canlı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tayyip Erdoğan, Başbakan istifa etti, Başbakan Gezi Parkı, Başbakan konuşması, rüyada Başbakan görmek” gibi kelimelerin de ilk sırada yer aldığı dikkat çekti.
GOOGLE’DA ‘TURKEY’
Twitter haritasında yurt dışında yaşayan grupların da eylemlere müdahil olduğunun altı çizilirken, arama motoru google’ın “turkey” aramalarında yakalanan ivmenin de önemli bir ayrıntı olduğu raporda yer aldı.
YALAN TWIT’LER
Rapora göre, çeşitli uygulamalarla insanlara otomatik twitler attırıldığı ve Boyner’in önünde toplanmaya çağrıldığı hatırlatıldı. Hesap sahiplerinin bu twiti attıklarından haberdar bile olmadıklarının altı çizilldi.
EN ÇOK RESİM PAYLAŞILIYOR
Raporda Türkiye genelinde Twitter kullananların oranı yüzde 53 erkek, yüzde 47 ise kadınlardan oluştuğu, Twitter’da genel olarak yüzde 61 resim, yüzde 7 haber, yüzde 22 video, yüzde 10 lokasyon linklerinin paylaşıldığı bilgisine de yer verildi.