Reklam ajansları gezi parkı eylemlerinde organize çalıştı. İçeride ve dışarda eylemin PR’ını yapan ajanslar, destek vermeyen firmaların da reklamlarını keserek hedef haline getirdiler.
Taksim Gezi Parkı’nda başlayan olayların daha da büyümesi, dünya medyasına taşınması için organize bir PR (reklam) çalışması yürütüldüğü ortaya çıktı. Hükümet bu çalışmanın detaylarının anlaşılması için özel bir çalışma yaptırdı. Başbakanlığa sunulan rapora göre bu PR çalışmasının arkasından reklam ajansları çıktı. Raporda, reklam ajanslarının sosyal medya üzerinde çok geniş çaplı bir çalışma yaparken, aynı zamanda yanlış ve çarpıtılmış bilgileri yaymaktan da geri kalmadıkları kaydedildi. Gösteriler için kamuoyu oluşturup, gençlerin ilgisini çeken sosyal medya kampanyaları düzenleyen reklam ajanslarının, takipçilerine çağrılar yaptığı belirlendi.
SOSYAL MEDYADALAR
Reklam ajansları, 3 gün boyunca Twitter’ın Türkiye ve dünya etiket listesinin bir numaralı başlığının #DirenGeziParkı olmasını sağladı. Bu çerçevede sosyal medyada reklam için kullandığı ve binlerce takipçisi olan kullanıcı profillerini devreye soktu. Bu profiller üzerinden dezenformasyon niteliği taşıyan ve halkın daha fazla tepki vermesini amaçlayan birçok mesaj yayınlandı.
ÖZEL SLOGANLAR ARANDI
Reklam ajansları, eylemlerin gençler arasında kabul görmesi ve yayılması için de özel olarak slogan üretimi çalışması yaptı. #GeziyeYaratıcıDestek adıyla hastag açıldı ve tepkiyi üst düzeye çıkaracak sloganlar üretildi. Ayrıca NY Times Gazetesi’nde yayınlanan Türkiye’yi karalayan ilan, ajanslar tarafından organize edildi. İlanda, Türkiye’de kadınların haklarına kısıtlama getirildiği, azınlık haklarının kısıtlandığı, seçimle gelen yöneticilerin tutuklandığı gibi iddialar sıralandı.
ÖNCE REKLAMI KESTİLER
Reklam ajansları özellikle turizm şirketlerinin reklamları başta olmak üzere, olayların etkisini artırmak için Türkiye’ye yönelik ticari girişimde bulunacak firmaların reklamlarını kıstı. Rapora göre, birçok yabancı reklam Taksim’deki olaylar bahane edilerek yayına sürülmedi. Bunun yerine NY Times Gazetesi’ne verilen ilan gibi Türkiye’deki olaylar ve twitter üzerindeki etiketler, birçok yabancı medya kuruluşuna olayları gündemlerine almaları için pazarlandı.
KİM BU FİRMALAR
Başbakanlığa sunulan raporda yer alan reklam ajansları, ElmaAltShift, MediaCat, SikkoDigital, Pazarlamasyon, ElmaElma, Alametifarika ve Indiegogo oldu. Bazı ajanslar suçlamaları reddederken, bazıları da kampanya yapmadıklarını sadece eylemlere vatandaşlar gibi destek verdiklerini ifade etti. Ajanslar, sadece hazırladıkları yaratıcı sloganlar için twitter hesapları üzerinden hastagler açtıklarını dile getirdi. Ajanslar tarafından kullanılan sosyal medya fenomeni profiller de; Taci Kalkavan, Kutup Zencisi, Argostroloji ve Pucca gibi isimler olarak raporda yer aldı.
Ekonomiye Gezi ayarı
Ekonomi yönetimi, Gezi Parkı olaylarını masaya yatırdı. Merkez Bankası, Gezi eylemlerini vergi sepetine aldı. Hazine ve BDDK da eylemlerle ilgili çalışma yapıyor. Hazine uzmanları borçlanma konusunda herhangi bir sıkıntının olmadığını belirtirken, “İhalelerde gerginliği kullanmak isteyen yabancı sermayenin büyük faizle bono tahvili almasına göz yumulmaz” mesajı verdi. (TAKVİM)