ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone suskunluğunu bozdu. Her konuda yorum yapan elçi, seçimlerden bahsetmedi. Paralel yapıdan ve ‘dış tehditler’ söyleminden hiçbir şey anlamadığını belirten Ricciardone, hükümet karşıtı protesto yapanlardan ise bir talepte bulundu: İyi bir idare istiyorsunuz ve talep etmeye devam ettiğiniz takdirde, bunu elde edeceğinize eminim.
17 Aralık Operasyonu’ndan 3 gün önce “Uyarılarımız dikkate alınmadı, şimdi bir imparatorluğun çöküşünü izleyeceksiniz” dediği iddia edilen ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, seçimler sonrası uzun süren suskunluğunu bozdu. Türkiye’de yaşanan her olayla ilgili yorum yapmaktan çekinmeyen Büyükelçi Ricciardone’nin 30 Mart seçim sonuçları sonrası da sessizliğini koruması gözden kaçmadı. Bu durum “Büyükelçi, seçimde hayal kırıklığına uğradı” şeklinde yorumlanırken bu söylemlerden rahatsız olan elçi, ‘Seçimlerden önce verilmiş sözüm vardı’ dipnotunu düşerek Hürriyet gazetesine konuştu.
ANLAYANLAR İÇİN ÖZEL MESAJLAR
Bir tam sayfa yayımlanan ve gazeteye sığmayan kısmı da internet sitesi üzerinden servis edilen röportajda Ricciardone rüşvet iddiaları, hükümet karşıtı protestolar gibi konuları derinlemesine anlatırken; paralel yapı ve dış tehdit söylemlerini ise anlayamadığı için yorumlayamayacağını belirtti. 30 Mart seçimi için ise neredeyse hiç yorumda bulunmayan elçi, müttefik olarak saydıkları Türkiye’nin yasakçı ve otoriter bir rejime dönüşmesini anlayamadıklarından bahsetti. Ricciardone’nin anlayamadıkları üzerine yapılan röportajda, anlayanlar için önemli mesajlar da vardı. İşte o röportajın şifreleri…
RICCIARDONE: Erdoğan ve Obama arasındaki telefon konuşmasında bir kez daha vurgulanan temel nokta şuydu; “Biz Türkiye’ye saygı duyuyoruz ve kesinlikle içişlerinize karışmayız.” Fethullah Gülen’le alakalı yasal konularda yapılan tüm başvurulara hürmetle ve ciddiyetle yanıt vereceğiz. Ancak ülkemizde ikamet eden Türk vatandaşlarının haklarını kullanmasına da karışmayız. Bize göre, yasadışı aktivite emareleri olmadıkça ülkemde yaşayan bir Türk vatandaşıyla ilgili konuşmak karşı karşıya olduğumuz gerçekten ciddi meseleler konusunda dikkatimizi dağıtır.
Paralel devleti anlayamadığını belirten Ricciardone, Gülen ve cemaat mensuplarının yasadışı aktivite içinde olmadıklarından ise çok emin konuşuyor. Ve müttefik olarak bahsettiği Türkiye’yi tehdit eden birisinin teslim edilmeyebileceğini söylüyor.
RICCIARDONE: Amerikan Büyükelçisi olarak arzum Türkiye’nin yüzde 100’ünün Amerika’yı kendi aileniz içinde hiddetli bir kavga sürerken şu ya da bu tarafı tutan bir dış güç olarak değil, dostunuz ve güçlü, değerli bir ortağınız olarak görmesi. Komşularınız arasında gerçek tehditler var. Hepimizin yeteri kadar gerçek düşmanı var, dostlarımızı düşman ilan etmeye ihtiyacımız yok.’
Ricciardone, Türkiye için tehdit olarak İran’ı işaret ederken, “Bizi düşman olarak karşınızda görmek istemezsiniz” mesajını da
veriyor.
İSTEYİN ALACAKSINIZ
RICCIARDONE: İyi bir idare istiyorsunuz ve talep etmeye devam ettiğiniz takdirde, bunu elde edeceğinize eminim. Bütün demokrasilerde böyledir; eğer elinizdekiyle tatmin olup en iyisini isteme azminizi kaybederseniz demokrasiniz ölümcül bir sarmala girer.
Ricciardone, otoriterliğe karşı çıkıp protestolar yapan halka açık bir mesaj gönderiyor: Bu hareketi sürdürün. Biz arkanızdayız. Tıpkı Ukrayna ya da Mısır’da olduğu gibi seçilmiş hükümete karşı demokrasi dersi veren elçi, buna rağmen dış tehdit söylemini anlamadığını
belirtiyor.
RICCIARDONE: WikiLeaks nedeniyle mahkeme Bradley Manning’i gizli devlet sırlarına ihanetten suçlu buldu. Biz suçlunun peşinden gidiyoruz, suçlunun suçu işlemek için kullandığı aracın peşinden değil. Manning bu son derece ciddi suçu işlemek için yasal bir aracı, interneti kullandı. Biz interneti yasaklamadık.
Büyükelçi, Türkiye’de her konuyu yakından takip ederken Twitter’ın asıl kapatılma nedeninin devlete karşı suç işleyenlerin kimliklerinin verilmemesi, suç işleyen hesapların Twitter tarafından kapatılmaması olduğunu bilmiyormuş gibi yapıyor. Oysa sosyal ağlar, ABD yönetimine istenilen bilgiyi veriyor.
RICCIARDONE: Seçim sonuçlarına şaşırdığımızı söyleyemem. Zira tahmin aralığı çok genişti. Samimi olmak gerekirse geçirdiğimiz seçim kampanyası sürecinde beni endişelendiren iki şey oldu. Çok iyi müttefikimiz Türkiye’nin Twitter ve YouTube’a yasak koyması. Ve Türkiye’deki sorunlarının dışarıdan kaynaklandığı üzerine kurulu yabancı karşıtı bir bakış…
Ricciardone ısrarla dış tehdit söylemini anlayamadığını söylüyor ama eski mevkidaşları Eric Edelman ve Morton Abramowitz sürekli Türkiye’de hükümetin değişmesi gerektiği raporlarını hazırlıyor.
ÇÖZÜM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ!
RICCIARDONE: Hangi sebeple olursa terörist şiddetine karşı Türk hükümetinin ve Türkiye vatandaşlarının yanındayız. Barış sürecini destekliyoruz.
Oysa ABD yönetimi çok yakın müttefik olarak bahsettiği Türkiye’nin tüm ısrarlarına karşı PKK’yı yıllarca terörist örgüt listesine almamıştı. Barış sürecini desteklediğini söyleyen elçi, süreci tehdit eden paralel yapının ne olduğunu ise bilmediğini belirtiyor.
PARALELİ ANLAMIYORUZ
RICCIARDONE: Paralel devlet ABD’lilerin anlayabileceklerinin çok ötesinde. Ne anlama geldiğini bize sizler söyleyeceksiniz. Biz de bu meseleyle nasıl başa çıktığınızı büyük bir ilgiyle takip edeceğiz.
Her konuda uluslar arası uzman kesilen Ricciardone, devletin içinde dış güçlerle ortaklaşa bir yapılanmaya giden bir örgütün varlığını anlayamadığını söylüyor.
RICCIARDONE: Amerikan büyükelçileri için süre sınırlaması yoktur. Başkan yerime birisini atamaya karar verdiğinde Beyaz Saray bunu duyuracaktır. Ticareti ve yatırımları arttırmak için çalışmayı planlıyorum. Ve elbette Cumhurbaşkanlığı seçimlerinizi büyük bir ilgiyle takip edeceğiz.
Büyükelçi, 30 Mart seçimlerini de ilgiyle ve yakından takip etmişti. Ama esas görevi olarak belirttiği bu konuda hayal kırıklığına uğramış olmalı ki, hiçbir yorum yapamadı. (TAKVİM)
Ric Büyük Türkiye’nin ekmeğini yiyorsun burada yaşıyorsun sahibine kafa tutuyorsun ondan sonra da saf havalarına yatıyorsun zaten senin tipinde bir tuhaflık var Bu Ülkede Milyonlarca Recep Tayyip ERDOĞAN var bunu kimse aklından çıkarmasın selamlar