Japonya’nın saygın medya kuruluşlarını ziyaret eden Anadolu Ajansı Genel Müdürü Öztürk, “AA, Japon medyası ve Türkiye arasında köprü kuracak” dedi.
Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Tokyo’da Japon medyasının yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde, AA’nın Japon medyası ve Türkiye arasında köprü kuracağını ve Batı medyasından aktarılan haberlere alternatif bir yol sunacağını söyledi.
Öztürk, Asya Pasifik Haber Ajansları Birliği (OANA) Yönetim Kurulu Toplantısı’na katılmak için geldiği Japonya’nın başkenti Tokyo’da, ülkenin önemli gazetelerini ve televizyonlarını ziyaret etti.
Japonya’nın en büyük gazetelerinden ve kuruluşu 1870’lere uzanan 5,6 milyon tirajlı Mainichi Shimbun gazetesinin Başkanı Yutaka Asahina ile görüşen Öztürk, AA’nın 100. yıl vizyonu başta olmak üzere, yayınları ve bölgesel etkisi hakkında bilgi verdi.
Öztürk, Anadolu Ajansı’nın günlük bin civarında haber ürettiğini belirterek, AA’nın Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük ajansı olduğuna dikkati çekti.
AA’nın halihazırda Arapça, Boşnakça, Rusça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 5 dilde yayın yaptığını anlatan Öztürk, Anadolu Ajansı’nın özellikle savaş ve kriz bölgelerinden çok önemli fotoğraflar yayımladığını kaydetti.
Öztürk, Ortadoğu başta olmak üzere AA’nın dünya genelindeki operasyonları hakkında Japon medyasının üst düzey yöneticilerine bilgi vererek, Japon medyasına haber ve fotoğraf başta olmak üzere pek çok ürün sunabileceklerine vurgu yaptı.
Alternatif yol sunuyor
Kemal Öztürk, Japonya’nın başta Ortadoğu olmak üzere dünya genelindeki haberleri büyük ölçüde Batı medyasından aktardığına işaret ederek, AA’nın Japon medyasına alternatif bir yol sunduğunu ve bunun tek taraflı habercilik sorununa çözüm getireceğini ifade etti.
Türkiye’nin bölgesel gücüne de vurgu yapan Öztürk, Ankara’nın Ortadoğu siyasetinde de aktif bir rol oynadığını ve bu açıdan Japon medyasıyla ilişkilerin geliştirilmesinin tüm taraflar açısından faydalı olacağına temas etti.
Japon medyası Ortadoğu’yla daha fazla ilgilenmeli
Öztürk, 1879’da kurulan ve Japonya’da 10 milyona yakın tiraja sahip Asahi Shimbun gazetesinin Başkanı Tadakazu Kimura ile görüşmesinde de, AA’nın dünyadaki ajanslar arasında 10. sırada yer aldığını hatırlattı ve yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Japon medyası hakkında Tadakazu’dan bilgi alan ve sosyal medyanın etkileri hakkında görüş alışverişinde bulunan Öztürk, AA’nın sosyal medya alanındaki çalışmalarını aktardı.
AA Genel Müdürü Öztürk, gazete ziyaretlerinin ardından, ülkenin önde gelen televizyon kuruluşlarından Tokyo Broadcasting System Television (TBS) kanalını ziyaret ederek, kurumun tesislerini gezdi ve kanalın ağı ile yayınları hakkında bilgi aldı.
TBS Başkanı Toshichika Ishihara ile yaptığı görüşmede Türkiye ve Japonya’nın önemli ve derin tarihi ilişkileri olduğunun altını çizen Öztürk, Japonya gibi bir ülkenin alternatif haber ağlarına ihtiyacı olduğunu ve medyasının Ortadoğu ile daha fazla ilgilenmesi gerektiğini dile getirdi.
Öztürk, Türk medyası ile Japon medyası arasında geçmişte sağlıklı bir ilişki kurulmadığının altını çizerek, AA’nın Türkiye ve Japonya medyası arasında köprü kuracağını ifade etti.
“Türkiye’nin ve bölgenin en büyük haber üreticisi biziz” diyen Öztürk, AA’nın sadece Türkiye’de değil, Beyrut’tan Fas’a kadar uzanan geniş bir bölgede etkili olduğunu, bu anlamda Japon medyasına destek verebileceğini bildirdi.
Öztürk, TBS Başkanı Toshichika’ya, AA’nın 100. yıl vizyonu hakkında bilgi vererek, Anadolu Ajansı’nın 2020’de dünyanın en büyük 5 ajansından biri olmayı hedeflediğini anlattı.
TBS Başkanı Toshichika da, Türkiye-Japonya ilişkilerinin memnuniyet verici düzeyde olduğunu ve iki ülke medyası arasında yapılması gereken çalışmalar hakkında Öztürk’ün görüşlerine katıldığını ifade etti. (aa)