İşin uzmanı Başbakan Erdoğan’a ait olduğu iddia edilen seslerle ilgili net konuştu: Acemi altı bir montaj. Seslerde 8 farklı montaj bulunuyor…
Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, son günlerde sık sık konuşulan dinlemeler ve kriptolu telefon hakkında Vatan’ın sorularını yanıtladı.
KRİPTONUN ŞİFRESİNİ YAPANLAR KIRAR
Sönmez, kriptolu telefonun şifresinin yalnızca şifreyi yapanlar, satın alanlar ya da tehdit edilerek kırılabileceğini belirterek, ”TÜBİTAK şifreleme algoritması, 4-5 ülkede olan çok kuvvetli bir algoritma. 40 bin bireysel PC’nin 120 sene hiç durmadan çalışarak, bir sıralama sitemi ile kırılması gerek. Eğer 120 sene sonra 40 bin bilgisayar şifreyi kırarsa, çözeceği kelime iki harfli bir hece olacaktır. Yani bir ‘ve” için 120 sene, 40 bin makina çalışmalı. Başbakanın bir konuşmasının çözmek için ihtiyaç olunacak PC adedini ve zamanı siz düşünün.” dedi.
KAÇTIKLARI ÜLKEDEN KİME HİZMET ETTİKLERİ BELLİ
ABD’nin Merkel’i dinlediği o telefonun da kriptolu bir telefon olduğunu hatırlatan Sönmez, ” Ancak bize göre farkı şuydu, telefon şifreleme algoritması ABD’li bir şirketindi ve ABD devletinin özel işlerini yapıyordu. Bizde ise kripto devletin kurumu olan TÜBİTAK’ın, Türk devletinin malıydı. Algoritmayı yazan da Türk devletine çalışan bilgisayar mühendisleriydi. Hoş Başbakan’ı dinlemek için kripto telefonların şifrelerini kaptıran polis, mühendis de Türk ama… Kaçtıkları ülke ABD olmuştur. Kime hizmet ettikleri ise okuyanların hayal gücüne kalmış.” diye konuştu.
8 FARKLI MONTAJ VAR!
Sönmez, ”Başbakan ve oğluna ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının, dublaj veya montajlanmış olması mümkün mü?” şeklindeki soruya ise;
”Buna montaj denemez bence. Acemi altı bir montaj. Ses hücreleri arasında bariz bir firem farkı var. Şöyle açıklarsak daha iyi olur: 10 piksel bir fotoğraf makinesiyle çekilen bir resme 5 piksel fotoğraf makinesi ile çekilen bir resimle montaj yapılmaya çalışılmış. Her iki resimde çözünürlük farkı oluşmuştur. Bu ses kaydında tam 8 farklı montaj var. Her farklı katman ise farklı firem ses hücrelerinden oluşmakta. 8 farklı fotoğraf makinesinden resmin bir araya gelmesi gibi bir resim /ses kaydı olmuştur. Yapanlar ya amatör bir grup ya da bilerek yapılmış, adrese teslim bir gizli uyarı olmuş. Biz bu tespitleri kendi stüdyomuzda “Colin” adı verilen bir özel yazılım programı ile yaptık. 1500 dolar civarında bir maliyeti olan bu yazılım ses dosyalarını belli bir fortama çevirip farklılıkları gösteriyor. Bu yöntemle ses hücreleri arasındaki farklılıklar ortaya çıktı.” dedi.