28 Şubat’ın finans ayağıyla ilgili araştırmada, bazı komutan, bürokrat, işadamı ve gazetecilerin yoğun şekilde borsada işlem yaptığı belirlendi.
Borsa İstanbul’daki vurgunlar için kullanılan “keriz silkeleme operasyonlarının” bir benzerinin 28 Şubat post modern darbe sürecinde, “sivil” ve “asker” paşalar tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıktı. 28 Şubat Darbesi’nin, finans ayağı ile ilgili yapılan araştırmada, bazı komutanların, bürokratların, işadamlarının ve gazetecilerin, darbe sürecinde yoğun bir şekilde borsada işlem yaptığı tespit edildi. Uzmanlar, şimdi “darbe manşeti” atmadan önce, borsadaki hisselerini satan, komutan ve gazetecilerin hesaplarını araştırıyor.
İNCELEMEYİ SARMUSAK BAŞLATTI
28 Şubat’ın post modern darbesinin, “borsa” ayağı ile ilgili incelemenin başlamasına, darbenin baş aktörlerinden olan Kadir Sarmusak’ın, Darbeleri Araştırma Komisyonu’na verdiği ifade neden oldu. Batı çalışma Grubu ile ilgili Köstebek davasından yargılanıp beraat eden Kadir Sarmusak, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu’na geçtiğimiz yıl verdiği ifadede, paşaların borsada spekülasyon yaptığını öne sürerek, “Sadece bir paşa 28 Şubat sürecinde borsaya 100-150 bin dolar para yatırdı. Daha sonra da tanklar yürüyünce borsadan çekildiler” dedi. Söz konusu dönemde piyasalar Refah Partisi’ne tepki olarak hızla değer kaybetmiş, tankların yürümesi ve darbenin yapılmasının ardından da hızla değer kazanmıştı. Süreç içinde siyasi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda çok hızlı dalgalanmalar meydana gelmişti. Sarmusak’ın, borsa konusundaki itirafları, darbenin finans ayağını araştıran MASAK uzmanlarının bu konuya da mercek altına almasına yol açtı. Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatı üzerine harekete geçen MASAK, 28 Şubat post modern darbesinin paşaları ve sivil ayağı ile ilgili inceleme başlatmıştı. Bu inceleme çerçevesinde, 1997-2002 yılları arasındaki borsadaki spekülasyon iddiaları da araştırıldı. Yapılan araştırmada, darbeye destek veren bazı kişilerin, darbe sürecinde borsada işlem yaptığı tespit edildi.
HESAPLAR NASIL BULUNDU
Uzmanlar, 28 Şubat’ın borsa vurgunun izlerini, darbe destekçisi şüphesiyle inceledikleri kişilerin hesaplarında yaptıkları araştırma sırasında belirledi. Buna göre, aynı dönemde aracı kurumlara hisse almak için para aktarıldığı ve hisse satışından da gelir sağlandığı görüldü. Aradan uzun zaman geçmiş olması nedeniyle borsadaki kayıtlara tam olarak ulaşılamadı. Ancak, o dönemdeki siyasi gelişmelerle, borsa hareketleri karşılaştırıldı. Yapılan karşılaştırmada ise, darbe destekçilerinin, siyasi gelişmelere göre işlem yaptığı yönünde kanaat oluştu.
VURGUN NASIL YAPILDI?
Borsadaki, “darbe vurgunu” ile ilgini inceleme devam ediyor. Ancak, ilk yapılan araştırmalara göre, borsadaki spekülasyon ağırlıklı olarak o dönemde atılan manşetler aracılığı ile gerçekleştirildi. Örneğin, “REFAHYOL Hükümeti”ne yönelik sert açıklamaların yer aldığı gazete manşetlerini önceden bilen, darbenin asker, bürokrat ve gazeteci destekçileri, bir gün öncesinden portföylerini boşalttı. Borsadaki düşüşün ardından tekrar alıma geçen darbe destekçileri, bu yöntemle önemli ölçüde gelirler elde etti. Bu yöntemle ne kadar vurgun yapıldığı ve kaç kişinin darbe döneminde spekülasyona katıldığı tam olarak bilinmiyor. Sadece servetlerin incelenmesi sonucunda, servetteki artışın ne kadarının borsadaki vurgundan geldiği tahmin edilecek.
DALGALI KURDA DA VURMUŞLAR
28 Şubat’ın darbesinin finans ayağına ilişkin yapılan incelemede, 2001 yılında yaşanan Şubat Krizi’nin de darbe destekçilerinin servetleri üzerindeki etkisi araştırıldı. Yapılan araştırmada, darbeye destek veren, asker, medya patronu, bürokrat ve gazetecilerin büyük kısmının “dalgalı kur kararından” önce dövize geçtikleri belirlendi. Aynı kişilerin hesaplarını sık sık “borsa-döviz faiz” üçgeninde değiştirdiği belirlendi. Bu işlemi yapan kişiler arasında, gazetecilerin ve gazeteci yöneticilerinin bulunması da dikkat çekti. Dalgalı kurdan önce, bir medya patronunun kamu bankasında bulunan TL hesabını, dövize çevirmesi ise uzmanları bile şaşırttı.
İNCELEME GENİŞLİYOR
28 Şubat’ın darbesinin finans ayağına ilişkin inceleme halen devam ediyor. Konuyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na bir ön özet bilgi notu gönderildi. Bu not çerçevesinde hazırlıklar devam ediyor. Savcılığın soruşturması ise MASAK’tan gelen raporlar doğrultusunda devam edecek. Bu süreçte kimler hakkında dava açılacağı da soruşturmanın ardından netleşecek.
Uzan’ı dinleyecekler
28 Şubat post modern darbesini araştıran Ankara Cumhuriyet Savcılığı, ünlü medya patronu Cem Uzan’ın Taraf gazetesinde yayınlanan açıklamalarını da takip altına aldı. Bu çerçevede, Uzan’ın ifadesine başvurulması kararlaştırıldı. Konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile Uzan’ın ifadesine başvurulması öngörülüyor. (TARAF)
Şu Hortumcu ifadesi nedense beni hiç mi hiç tatmin etmiyor, bir türlüde edeceğini de tahmin etmiyorum. Anlatılmak isteneni tam olarak karşılamadığı kanaatindeyim. Şuna ‘Hırsız Gazeteciler Kimler’ desek daha doğru olmaz mı? Baklava çalana hırsız deniyor da, hamutuyla götürene Hırsız denmesinde ne gibi bir beis olabilir ki?